‘De Reis van Manie Schaafijs’ is beste Nederlandse historische jeugdroman 2024

‘De Reis van Manie Schaafijs” is uitgeroepen tot de beste historische jeugdroman van 2024. Het boek van schrijver Zindzi Zevenbergen werd zaterdag 14 september bekroond met de Thea Beckmanprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door themapark Archeon. De prijs bestaat uit een sculptuur en een bedrag van 1.250 euro.

De jonge Francisco de Freitas verlaat het paradijselijke eiland Madeira op zoek naar werk en geluk. Ondanks vele tegenslagen en voortdurende heimwee weet hij een bestaan op te bouwen in Suriname. Om zijn gezin te kunnen blijven onderhouden, besluit hij enige tijd voor werk naar Trinidad te vertrekken. Daar ontdekt hij het schaafijs, dat op allerlei manieren verlichting biedt in zijn bestaan. 

Het boek is een ode aan de orale traditie van Suriname. Zevenbergen en Hedy Tjin, die zorgde voor de mooie illustraties, dompelden zich naast de geschiedenis van hun vaderland ook onder in die van Madeira, Brazilië en Trinidad. Van de historische feiten, gecombineerd met de geestige en soms tegenstrijdige overgeleverde verhalen van familieleden, maakt Zevenbergen spannende fictie voor kinderen rond de tien jaar. Maar dit verhaal over migratie en een nieuw thuisland is minstens even interessant voor volwassenen.

De prijs wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar Thea Beckman (1923-2004), die talloze beroemde jeugdboeken schreef, waaronder Kruistocht in spijkerbroek en Hasse Simonsdochter.

error: Kopiëren mag niet!