Nu de lucht enigszins is opgeklaard zullen we in een zogenaamd deel 2 ons verder uitlaten over het reilen en zeilen in ons nationaal voetbalteam Natio. Nadat wij ons kritisch hadden uitgelaten om de boel wakker te schudden, is een hele storm van kritiek ontstaan op ons commentaar na de povere wedstrijd tegen Guyana.
De spelers zijn hun aandacht gaan besteden aan commentaar welke voorbehouden is aan de civil society, de vrije burgerij, waarvan wij als zelfstandige en vrije pers deel uitmaken, in plaats van hun tactiek. Dat recht laten wij ons niet ontnemen, door niemand, want waarschijnlijk weten de in Europa opererende sporters nog niet dat Suriname een democratische rechtsstaat is.
Het is verfoeilijk van deze groep in de watten gelegde en verwende sporters, dat ze van ons verwachten dat we alles wat van hen komt, goed moeten praten. De spelers uit de diaspora hebben een statement uitgegeven en daarmee hebben ze een ding weer bevestigd: de mannen kijken neer op Suriname en Surinamers. En dat komt allemaal door de houding van de SVB.
Trainer Stanley Menzo en de jongens met een zogenaamde dubbele paspoort denken dat ze Suriname en Surinamers een gunst doen door voor Suriname uit te komen. De mannen denken dat Surinamers alleen al met hun aanmelding en aankomst in Suriname tevreden en dankbaar moeten zijn en door het stof moeten gaan. Dat is misschien de houding van het SVB-bestuur en een paar zogenaamde fangroepen op social media, maar die houding mag niet van de vrije onafhankelijke pers worden verwacht.
Het aanwezig zijn van spelers uit grote competities is voor ons niet genoeg, want daar liggen onze mensen in de Caribbean en Midden- en Zuid-Amerika echt niet wakker van. Je mag een enigszins bekende naam hebben – en daarvan hebben we trouwens niet veel in Natio, omdat het gaat om B-geklassificeerde spelers zonder kansen voor Oranje – maar dat brengt Moesje nog niet naar Parijs. Het zijn geen bekende namen die wedstrijden winnen, maar spelers die met overtuiging en liefde, dus met hun hoofd en hun hart spelen voor nationale landenteams. En dat is precies waar het naar ons oordeel aan heeft ontbroken.
Het aantal stukken dat wij hebben geschreven om de SVB aan te moedigen om te starten met het ‘diaspora-project’ is ontelbaar. In de civil society heeft dit medium tot de grootste voorstanders behoort, ten eerste het betrekken van spelers met een vreemd paspoort en ten tweede het gesloten houden van de poorten van Natio voor de zogenaamde amateurjongens van Suriname. Na een traject te hebben meegemaakt onder 3 trainers en ettelijke interlandwedstrijden hebben wij steeds geëvalueerd en staan wij met beide benen op de grond.
Wij zijn nu de mening toegedaan, dat de kern van Natio moet bestaan uit spelers die in de lokale competitie spelen. Het is nu meer verantwoord om dat te doen door de successen van trainer Roberto Godeken en de jonge spelersgroep van Robinhood ten eerste en ten tweede vanwege de start van de profcompetitie in Suriname waarvan door degenen die alle wedstrijden volgen, waartoe wij behoren, is geconcludeerd dat het niveau al in het eerste seizoen omhoog is gegaan.
We hebben eerder kritiek geuit op de waardeloze trofee die de bond heeft uitgereikt aan nationaal kampioen Robinhood. Zo een prijs moet authentiek zijn en als het kan moeten de intellectuele eigendomsrechten ervan ook auteursrechtelijk zijn beschermd.
Er is furieus gereageerd door enkele zogenaamde fangroepen. Vandeze groepen is het opvallend dat men heel emotioneel reageert, omdat men gelooft in een wonder van voetballers uit profcompetities. Men gelooft erin dat de status van profvoetballer wonderen doet.
Ten tweede valt het op dat men heel weinig weet heeft van voetbaltechnische zaken. Het zijn pure irrationele volgelingen die zelf niet hebben gevoetbald en Surinaamse stadions niet van binnen hebben gezien. Opvallend is ook dat veel personen die wonen en werken in Nederland het blindelings opnemen voor de jongens uit hun land. Er worden heel denigrerende opmerkingen gemaakt over Surinaamse teams, bondscoaches, de spelers en de SML. Het leeuwendeel van de personen die reageert, kijkt duidelijk ook neer op alles wat Surinaams is. En dat is iets dat Surinamers niet moeten pikken. Deze fans uit de fangroepen zijn Oranjefans die kennelijk graag een Oranje B willen en daarvoor meent men Natio te hebben gevonden. Omdat de reacties uit de fangroepen puur emotioneel geladen zijn en ontdaan van alle ratio, tillen wij er niet zwaar aan. Hun statements zijn voor ons van nul en generelei waarde.
Ook domme statements van de Hollandse voetballers die opkomen voor hun trainer, zijn voor ons van nul en generlei waarde. Het statement dat naar verluidt door de spelers is gemaakt, is belachelijk en het is ongelooflijk dat zo een verklaring afkomstig is van sporters die uit ultiem vrije samenlevingen komen waar spelers worden gefileerd in de pers en tv-praatprogramma’s. Soms gebeurt dat niet eens om de sportprestaties, maar alleen al vanwege de kleding en haardracht van spelers. Het is dom en belachelijk dat sporters die geboren en getogen zijn in deze vrije samenlevingen, van Surinamers en de Surinaamse samenlevingen verwachten dat ze alle rommel slikken die ze presteren op het sportveld.
Wat wij hebben verklaard na de toevallig van Guyana gewonnen wedstrijd is bevestigd tijdens de van Guadeloupe verloren wedstrijd; Natio-spelers spelen emotieloos. Het gaat bij ons niet om winnen of verliezen, maar meer om hoe je wint of verliest. Men zit in Natio, omdat Oranje onbereikbaar is geworden. Er zijn nog sommige spelers in de tweede divisie van Engeland die niet ingaan op uitnodigingen van Menzo, omdat ze op het wonder wachten om door Oranje te worden opgeroepen. Dit soort gasten gaat wanneer ze dichtbij de 30 zijn, voor Suriname willen uitkomen, maar die moeten we niet hebben.
Alles wat hierboven staat is onze mening en onze overtuiging en dat mogen wij ook hebben. Degenen die beledigd zijn mogen naar de rechter gaan, want zo werkt het in Suriname. Degenen die niet blij zijn mogen zichzelf boycotten, want een gepoogde boycot tegen een krant die een mening heeft is waardeloos en zonder enig effect. Laten de jongens die met een statement zijn gekomen wel wezen en leren om respect te hebben voor Suriname en Surinamers. Als men dat niet kan opbrengen, en dat merken we vanwege de verklaring en het statement, dan zeggen we een ding: dan is er geen plaats voor je in Natio.