Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vindt het van belang om een Mediaraad in te voeren en de noodzaak van een ‘code of conduct’ voor de Surinaamse journalistiek. Dit zal volgens hem bijdragen aan het verduidelijken van ‘regels’ en het bevorderen van een diepgaande discussie over de kwaliteit van de media, zeker gezien de politieke invloed op verschillende mediabedrijven, zo beweert de bewindsman, die communicatie niet in zijn portefeuille heeft. De vraag is dan ook: met welke kennis van zaken hij zijn uitspraak heeft gedaan.
Ministeriële beleidsboekje te buiten
Hij maakte overigens zijn opmerking vorige week bij de installatie van de nieuwe Raad van Toezicht (RvT) van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs. Maar, de minister ging zijn ministeriële beleidsboekje te buiten toen hij fulmineerde over de staat van de journalistiek in het land. Hij pleitte voor meer ethiek en kwaliteit in de berichtgeving. Ori merkte ook op, dat journalisten te vaak gebruikmaken van informatie afkomstig van social media of enkel eenzijdige gesprekken, zonder wederhoor of verificatie bij betrokken instanties. Hij benadrukte dat nieuws gebaseerd moet zijn op feiten en dat suggestieve koppen vaak leiden tot de vorming van een negatief beeld. De Onderwijs-minister baseerde zijn opmerkingen waarschijnlijk op eigen ervaringen met het lokale journaille, een feitelijke onderbouwing van zijn opmerkingen liet hij voor het gemak achterwege. Natuurlijk valt er weleens wat op te merken over de wijze waarop door diverse media journalistiek wordt bedreven en over de inhoudelijke kwaliteit van artikelen c.q. berichtgeving.
Niet het ‘piece of cake’ van Ori
Maar, nogmaals, wie is de Onderwijs-minister om zich zo kritisch te uiten over de lokale journalistiek Het is immers niet zijn ‘piece of cake’, maar dat van Communicatie-minister Uraiqit Ramsaran,
Een zogenoemde ‘code of conduct’ zou juist goed zijn en aan te raden zijn voor zijn eigen ministers!
Immers, hoe vaak worden mediawerkers niet genegeerd en zelfs geschoffeerd door ministers, vooral door ministers van ABOP-signatuur.
“Waarom zou ik u geloven, U bent journalist”
Minister Kenneth Amoksi (ABOP) van Justitie en Politie spande onlangs in Albina de kroon. Te Albina hadden bewoners een barricade op de Oost-Westverbinding opgeworpen uit onvrede over stroom- en waterproblemen in hun gebied. Amoksi liet weten dat de EBS-generator was gerepareerd, dus zou het probleem zijn opgelost. Hierop zei een ter plaatse aanwezige journalist, dat de stroom toch weer was uitgevallen. Amoksi beweerde daar niets van te weten. Toen de journalist herhaalde dat de mensen hebben aangegeven, dat de stroom weer was uitgevallen, was het enige dat de minister kon uitkramen: “Waarom zou ik u geloven, U bent journalist.” Dit is niet de wijze waarop een minister zou moeten reageren, het is van een zeer laag niveau en getuigt van een hautaine, arrogante houding.
Maar, dit is slechts een voorbeeld.
Geen reactie
Het is ook bekend binnen het mediaveld, dat diverse bewindslieden zelden tot nooit reageren op door journalisten via bijvoorbeeld WhatsApp gestelde vragen. Zelfs de Communicatie-minister – die communicatie hoog in het vaandel zou moeten dragen – zou niet reageren op vragen. De vragen worden niet eens gelezen.
Hypocriet
En dan wil minister Ori een ‘code of conduct’ voor journalistiek, hoe hypocriet is dat! Neen, er zou een ‘code of conduct’ moeten komen voor de ministers.
Overigens, eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat wat betreft ministers die niet de moeite nemen of het fatsoen hebben om op vragen van journalisten te reageren, er diverse bewindslieden zijn die wèl dat fatsoen en die moeite kunnen opbrengen. Ministers als bijvoorbeeld Riad Nurmohamed (Openbare Werken) en Marciano Dasai (Ruimtelijke Ordening en Milieu) reageren altijd op apps uit het journalistieke veld.
Kortom, laat Onderwijs-minister Ori zich richten op- en bezighouden met zijn eigen beleidsterreinen en niet ongefundeerd gaan roeren in een beleidsgebied van zijn collega Ramsaran. Schoenmaker, hou je bij je leest en neem alvorens boude uitspraken te doen, eerst eens een kijkje in je eigen keuken: de omgang van diverse bewindslieden met de media..
PK