Houtmultinational Greenheart Suriname N.V heeft dezer dagen een 9-tal werknemers ontslagen. De ontslagen werknemers vormen onderdeel van een grotere groep die eerder door de bedrijfsleiding ervan werd beschuldigd van diverse zaken, waaronder diefstal. De groep ontslagen arbeiders zou verzuimd hebben zich te verweren, waarna ze zijn ontslagen.
De ontslagen arbeiders hebben hun zaak voorgelegd aan de Dienst Arbeidsinspectie, die ondertussen bezwaar heeft aangetekend tegen het ontslag. De bedrijfsleiding van Greenheart neemt hier geen genoegen mee, en heeft de zaak nu voorgelegd aan de Ontslagcommissie. Vernomen wordt dat de Ontslagcommissie volgende week woensdag de zaak in behandeling neemt.
De ontslagen werknemers zijn alle leden van de Greenheart Group Werknemers Organisatie (GGWO), die aangesloten is bij de Progressieve vakcentrale C-47. De GGWO wordt voorgezeten door Robby Berenstein (zie foto), die ook voorzitter is van C-47. Afgelopen woensdag had de groep ontslagen werknemers van Greenheart een ontmoeting met het bestuur van C-47. Berenstein zegt dat de werknemers ontslag is aangezegd om gezochte redenen. Het zou gaan om vermeende diefstal van afvalhout, dat zich buiten het bedrijfscomplex bevindt en lag te rotten. Ook zouden kabels uit het magazijn zijn verdwenen.
De GGWO wacht de besluiten af van de arbeidsinstanties. Afhankelijk daarvan zal het bepalen welke verdere stappen te ondernemen.
Vertrapping arbeidsrechten
De vakbond bij Greenheart N.V en C-47 hebben in de afgelopen jaren regelmatig gewezen op de manier waarop de leiding van de houtmultinational omgaat met arbeidsrechten van werknemers. Met arbeidsomstandigheden van werknemers wordt het niet zo nauw genomen. In 2020 zijn 22 arbeiders na een dispuut over adequate beschermende stofmaskers in de houtzagerij te Apoera, toegang tot de werkplek ontzegd. Het bedrijf wilde toen naar aanleiding daarvan de arbeidsovereenkomst met hun beëindigen. De vakbond protesteerde heftig hiertegen. Uiteindelijk ging het bedrijf toch over tot ontslag aan te vragen voor de 22 werknemers. Het ontslag werd uiteindelijk door de Ontslagcommissie afgewezen.
De vakbond heeft toen ook een Kort Geding aangespannen tegen de bedrijfsleiding om uitbetaling van het loon van de arbeiders. Ondanks dat de rechter Greenheart N.V toen heeft veroordeeld tot betaling van het loon, weigerde het daartoe over te gaan. Uiteindelijk heeft dat toch plaatsgevonden.
Robby Berenstein zegt dat vaak bij verschillende reringsautoriteiten is gewezen op de vele arbeidsmisstanden binnen Greenheart N.V. De arbeidsinstanties schijnen niet opgewassen te zijn om de nodige acties te ondernemen.