Regering neemt belangrijke besluiten tijdens spoedvergadering

Tijdens een spoedvergadering van de Regeringsraad heeft de regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi enkele cruciale besluiten genomen. Deze besluiten betreffen de realisatie van de rechtspositie van ambtenaren, zoals overeengekomen met Ravaksur Plus en de veiligheidsbonden. Verder is er goedkeuring verleend voor het vrijmaken van financiële middelen voor de gezondheidszorg, specifiek voor de continuïteit van de nierdialyse en de vierde niertransplantatiemissie. 

Daarnaast heeft de regering de uitbreiding van de rijstproductie goedgekeurd en is er toestemming verleend voor grondconversie voor 400 belanghebbenden. Dit maakte Jason Saiman, woordvoerder van de president, bekend. Er zou tot 18 september geen Regeringsraadsvergadering worden gehouden, maar gelet op het belang van de vraagstukken is de regering op woensdag 11 september bijeengekomen op het Kabinet van de President.

De regering heeft het projectvoorstel van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) goedgekeurd, dat de ontsluiting van de rechteroever van de Nickerierivier behelst, vanaf Henar tot aan het Jamaerkanaal. Door het graven van een 26 kilometer lang kanaal zal een areaal van ongeveer 10.000 hectare extra beschikbaar komen voor de rijstteelt. Fit project gaat gefinancierd worden door de IDB, Inter-American Development Bank.

Daarnaast heeft het ministerie van Justitie en Politie toestemming gekregen voor de toekenning van een “brandveiligheidstoelage” voor het Korps Brandweer Suriname en een “resocialisatietoelage” voor het Korps Penitentiaire Ambtenaren, met ingang van 1 oktober 2023.

Ook is goedkeuring verleend voor een eenmalige restitutie van ingehouden SZF-premies voor veiligheidsambtenaren van de Beveiligings- en Bijstandsdienst over de periode van februari 2021 tot en met juli 2024.

Verder zijn de principeakkoorden bekrachtigd die op maandag 9 september zijn ondertekend tussen de regering en Ravaksur Plus, en afzonderlijk met de veiligheidsbonden. Hierbij is overeengekomen dat vanaf 1 juli 2024 een gefaseerde salarisverhoging van 20% zal worden doorgevoerd, evenals de incorporatie van de koopkrachtversterking per 1 januari 2025. 

Ten slotte heeft de regering het ministerie van Volksgezondheid toestemming gegeven voor de betaling van Pd-vloeistoffen, benodigd voor nierdialyse. Ook is goedkeuring verleend voor het beschikbaar stellen van middelen voor de niertransplantatiemissie die in december 2023 is uitgevoerd.

error: Kopiëren mag niet!