Het belang van ‘soft skills’ voor carrièresucces

Elke baan vereist interactie met anderen, zoals collega’s, klanten, leveranciers en teams. Daarom zijn soft skills belangrijke vaardigheden om de carrière een boost te geven. Tijdens en na de Covid-periode is de manier waarop we communiceren ook veranderd, en zijn er nieuwe communicatie vaardigheden, zoals effectief videobellen en digitaal samenwerken, toegevoegd. 

Hard skills vs soft skills

Hard skills zijn technische of vakgebonden vaardigheden die specifiek aangeleerd worden en vaak meetbaar zijn, zoals het programmeren, gebruiken van een software (Excel, Adobe Photoshop), spreken van verschillende talen, bouw- en elektronische vaardigheden en het bezitten van diploma’s en certificaten voor vakstudies. 

Soft skills daartegenover zijn persoonlijke vaardigheden die te maken hebben met hoe je met anderen omgaat en jezelf gedraagt in verschillende situaties. Ze zijn niet technisch, maar gaan over sociale en communicatieve vaardigheden.

Top 10 skills

Volgens het Belgisch trainings- en opleidingsinstituut ‘Expert Academy’ zijn de tien belangrijkste soft skills: communicatie, zelfmotivatie en doorzettingsvermogen, leiderschap, verantwoordelijkheid tonen door vaardigheden zoals betrouwbaarheid, discipline, veerkracht en aanpassingsvermogen, teamwork, een probleemoplossende houding, daadkracht, time management, flexibiliteit, en het vermogen om effectief te onderhandelen en problemen op te lossen.

Belang voor succes loopbaan 

Soft skills zijn belangrijk voor het bereiken van succes in de loopbaan. Werkgevers hechten steeds meer waarde aan deze vaardigheden, omdat ze de basis vormen voor goede samenwerking, leiderschap en klantrelaties. Het bezitten van sterke softskills verbetert niet alleen de persoonlijke ontwikkeling, maar ook de werkprestaties en het bereiken van carrièredoelen. 

Onvoldoende soft skills bij Surinamers

Dagblad Suriname sprak met Devika, oprichtster van The Academy for Customer Service in Suriname, over de soft skills van sollicitanten en werknemers. Ze geeft aan: “Helaas beschikken deze groepen vaak niet over voldoende soft skills, of er wordt niet genoeg aandacht aan besteed om ze te ontwikkelen.”

Hebben sollicitanten en werknemers over het algemeen een goed begrip van wat soft skills precies zijn en weten ze hoe ze deze in de praktijk moeten inzetten? 

Volgens Devika begrijpen veel mensen nog niet goed wat soft skills zijn of hoe ze deze moeten ontwikkelen. Het is belangrijk dat men leert hoe soft skills te ontwikkelen en effectief toe te passen. Volgens haar hebben soft skills inderdaad een aanzienlijke invloed op het werkleven van een werknemer. “Ze zijn onmisbaar”, benadrukt zij. 

Focus meer op technische vaardigheden

Op de vraag of er bij sollicitaties in Suriname voldoende aandacht wordt besteed aan het meten van soft skills, of dat de nadruk meer ligt op technische vaardigheden en ervaring, gaf zij aan dat er helaas weinig aandacht aan wordt besteed. Het meten van soft skills gebeurt niet veel, en de focus ligt doorgaans meer op technische vaardigheden en ervaring.

Empathie en goede communicatie mist

Volgens Devika ontbreken vaak empathie en communicatievaardigheden, vooral het omgaan met collega’s en klanten, bij werknemers, sollicitanten en trainees.

Trainingen helpen 

Ze gaf ook aan dat training en coaching zeker bijdragen aan het verbeteren van soft skills voor Surinaamse werknemers. Degenen die openstaan voor hulp profiteren hier zeker van. “Soft skills moeten niet worden onderschat; ze zijn even belangrijk als hard skills”, aldus Devika. 

SD

error: Kopiëren mag niet!