Rusland neemt Afrikaanse journalisten mee op persreis naar Oekraïne

Afrikaanse journalisten worden door Rusland uitgenodigd op een  persreis naar bezette gebieden in Oekraïne. Experts maken zich zorgen over toenemende Russische propaganda in Afrika: “Nu het Westen niet op Afrika let, pakt Rusland echt zijn kans.”

De Ghanese journaliste Ivy Setordjie was een van de deelnemers van de persreis naar Zaporizja in bezet Oekraïne, door Setordjie ‘Europees Rusland’ genoemd. Op de site van de Ghanese nieuwsorganisatie Joy Online schrijft ze over gesprekken met jongeren over ‘de kansen die ze krijgen na de hereniging met Rusland’.

Dit soort reizen zijn niet de enige vorm van beïnvloeding die Rusland inzet in Afrika. Ivy Setordije reisde naar bezet gebied in Oekraïne, maar bezocht ook Rusland om te praten over het oprichten van een Russische school voor journalistiek in Mali.

Over deze reis zei Setordije later tegen de BBC dat het haar eigen mening is dat Oost-Oekraïne bij Rusland hoort, en het niet door Rusland is ingegeven.

Het bezoek van de Afrikaanse journalisten werd georganiseerd door het African Initiative, een Engelstalige nieuwssite met nieuws over Afrika. Maar de hoofdredacteur is Artyom Kureyev, volgens verschillende bronnen een agent van de Russische geheime dienst.

error: Kopiëren mag niet!