Geheime stukken Bijlmerramp na 32 jaar openbaar

Meer dan dertig jaar na de vliegramp in de Amsterdamse Bijlmer krijgen nabestaanden en andere belangstellenden vanaf dinsdag 10 september  inzage in archiefstukken over het dodelijke vliegtuigongeluk in 1992. De stukken zouden eigenlijk tot 2069 of nog later geheim gehouden worden, op grond van het internationaal luchtvaartverdrag, maar een deel kan nu alsnog worden vrijgegeven, zo werd eerder besloten.

Het archief bestaat in totaal uit 81 dossiers, vier audio- en zes video-opnamen. Daarvan zijn 27 dossiers nu al openbaar gemaakt. Dit werd besloten na een unaniem door de Tweede Kamer gesteunde motie van Pieter Omtzigt.

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in Amsterdam. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al.

Na de ramp ontstond veel onduidelijkheid. Uit onderzoek bleek dat de veiligheidspin van een van de motoren was losgeschoten. In de maanden na de ramp werden bewoners en reddingswerkers ziek, waarna uitvoerig onderzoek werd gedaan naar de oorzaak daarvan en de gevolgen van de ramp zelf. Dit leidde uiteindelijk in 1998 tot een parlementaire enquête over welke informatie er allemaal was achtergehouden.

“Het Adviescollege begrijpt na gesprekken met bewoners van de Bijlmer en nabestaanden, dat zij nog altijd vragen hebben rondom de lading van het vliegtuig”, schreef het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) eerder dit jaar. “Als er toegang tot het archief mogelijk is, dan kunnen mensen zelf bekijken en beoordelen wat voor informatie er in het dossier zit, en met eigen ogen zien wat er in de vrachtbrieven staat en zelf de beoordeling maken of zij dit geloofwaardig achten of niet.”

error: Kopiëren mag niet!