Verrassend aantal vrouwen gebruikt marihuana tijdens zwangerschap

Cannabis, ook bekend als ganja, is in Suriname verboden en mag niet verkocht, gebruikt of geproduceerd worden. Volgens de laatste gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2020, hebben drugsgebruik gerelateerde sterfgevallen in Suriname 7 mensen getroffen, wat gelijkstaat aan 0,17% van het totaal aantal sterfgevallen. Het leeftijdsgecorrigeerde sterftecijfer is 1,30 per 100.000 inwoners, waardoor Suriname op de 86e plaats wereldwijd staat.

Een nieuw onderzoek toont aan dat een verrassend aantal vrouwen marihuana gebruikt tijdens de zwangerschap. Laboratorium testresultaten van National Medical Services Labs onthulden dat bijna een vijfde van de geanalyseerde navelstrengmonsters positief was voor cannabis. 

Onderzoek door dr. Kelly C. Young-Wolff bij Kaiser Permanente toonde aan dat marihuanagebruik tijdens de zwangerschap het risico op complicaties zoals zwangerschapsgerelateerde hoge bloeddruk, pre-eclampsie en placenta-abruptie verhoogt. 

Bovendien lopen baby’s die in de baarmoeder aan marihuana worden blootgesteld een hoger risico op laag geboortegewicht, vroeggeboorte en neurologische ontwikkelingsstoornissen. 

Artsen waarschuwen voor de gevaren en adviseren vrouwen om het gebruik van marihuana tijdens de zwangerschap te vermijden.

error: Kopiëren mag niet!