Dammen langs Commewijnerivier worden geïnspecteerd met oog op komende springvloed

Alle dammen langs de Commewijnerivier worden nu geïnspecteerd, en waar nodig worden die verstevigd. Voorkomen moet worden dat met het oog op de komende springvloed rond eind deze maand, zich calamiteiten voordoen zoals recentelijk de rivier overstroming te Alliance. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, die ook minister ad-interim van Openbare Werken (OW) is, heeft vorige week president Santokhi vergezeld bij diens bezoek aan de bewoners van Alliance. 

De doorgebroken dam op Alliance is ondertussen door de aannemers hersteld en wordt verder verstevigd. Het hele gebied rond Alliance is geïnspecteerd. Er wordt nu gewerkt aan herstelwerkzaamheden aan twee sluizen achter in de plantage. Over de schade aan inboedel en landbouwgewassen valt die relatief mee, en de overheid heeft toegezegd de bewoners daarin tegemoet te komen.

Deskundigen van OW zijn reeds bezig alle dammen langs de Commewijnerivier, zowel aan de linker- als de rechteroever. te inspecteren. Ook die bij plantage Laarwijk, die tegenover Domburg in het district Commewijne ligt, wordt geïnspecteerd.

Minister Sewdien zei eerder dat door klimaatverandering er sprake is van stijging van het waterpeil op zee en de rivieren. Het enige wat daartegen gedaan moet worden is om mitigerende maatregelen te treffen. De overheid zal dat niet alleen kunnen doen. Dat zal samen met de gemeenschap moeten gebeuren.

De overheid zal wel de eerste onderhouds- en herstelwerkzaamheden doen, en daarna is het de bedoeling dat de lokale gemeenschap geleidelijk aan de zaak overneemt.

error: Kopiëren mag niet!