Waterstand stuwmeer lager dan normaal, doch voldoende 

De waterstand in het Brokopondo stuwmeer ligt nu op 249,5 voet, 10 voet lager dan normaal rond deze tijd van het jaar. Dit komt door de situatie van droogte die sinds medio vorig jaar zich voordoet. In de maanden mei, juni en juli was er sprake van regenval waardoor het meer zich heeft kunnen vullen, van toen 242 voet naar wat het nu is. 

De huidige waterstand van 249,5 voet is volgens Eddy Frankel, directeur van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), voldoende om de huidige kalender droge periode door te komen voor wat betreft energieleveringen vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale. 

Tijdens natte periodes wordt vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale gemiddeld 135 megawatt energie opgewekt met piekmomenten tot 170 megawatt. Nu, vanwege de droge periode, wordt gemiddeld 105 megawatt energie geproduceerd, met pieken van tussen de 130 en 135 megawatt. Samen met de thermische energieleveringen vanuit de SPCS elektriciteitscentrale te Tout Lui Faut en die van de EBS aan de Saramaccastraat inn Paramaribo kan normaal worden voldaan aan de energiebehoefte van de samenleving. Het is evenwel belangrijk dat men bedachtzaam met energie blijft omgaan. 

De verwachting is dat in december/januari, wanneer het de kleine regentijd is, het weer voldoende gaat regenen. Vanwege het La Nina weerverschijnsel wordt verwacht dat het boven het gemiddelde zal regenen. Het meer zal zich dan weer goed kunnen vullen, waardoor de vooruitzichten voor wat betreft de opwekking van hydro energie in 2025 er goed uitzien.

error: Kopiëren mag niet!