Impact criminaliteit op de economie in Suriname

De impact van criminaliteit op de economie is een onderwerp van groot belang en zal centraal staan tijdens een paneldiscussie georganiseerd door de Vereniging van Economen op donderdag 12 september. 

Onze huiscriminoloog Albert deelt zijn inzichten en kijkt naar de verstrekkende gevolgen die criminaliteit heeft op de economische stabiliteit en de groei van Suriname.

Criminaliteit in Suriname neemt vele vormen aan, waaronder diefstal, inbraak, geweldsmisdrijven en drugshandel. Deze misdaden hebben niet alleen een directe impact op de slachtoffers, maar veroorzaken ook bredere economische schade. De directe kosten omvatten verliezen door gestolen of beschadigde eigendommen en medische uitgaven door geweldsmisdrijven. Maar de impact reikt verder, met indirecte kosten zoals verminderde investeringen, lagere toerisme-inkomsten en verhoogde verzekeringspremies.

Albert benadrukt dat criminaliteit een afschrikwekkend effect kan hebben op buitenlandse investeringen (FDI). Investeerders zoeken immers naar veilige en stabiele markten. Hoge criminaliteitscijfers kunnen potentieel kapitaal afschrikken, wat de economische groei belemmert en de werkgelegenheid beperkt. Dit werkt werkloosheid in de hand, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een vicieuze cirkel van toenemende criminaliteit.

Corruptie speelt eveneens een cruciale rol in het bevorderen van criminaliteit en ondermijnt rechtshandhaving inspanningen. Dit moedigt georganiseerde misdaad, zoals drugshandel, aan en creëert een situatie waarin criminaliteit gedijt, wat verdere economische schade veroorzaakt.

De gevolgen van criminaliteit zijn niet beperkt tot materiële schade. Ze beïnvloeden ook het consumentenvertrouwen en het bestedingsgedrag. Angst voor criminaliteit kan leiden tot een daling in uitgaven, vooral in sectoren zoals detailhandel en toerisme, omdat mensen minder vaak uitgaan of inkopen doen.

Op het gebied van internationale samenwerking kunnen succesvolle voorbeelden uit andere landen, zoals community policing-programma’s en technologische investeringen in stadsbewaking, Suriname helpen om criminaliteit te verminderen. De betrokkenheid van de lokale bevolking bij initiatieven voor misdaadpreventie is cruciaal voor duurzame oplossingen.

error: Kopiëren mag niet!