Diefstal en shopliften lijken een trend te worden

In Suriname wordt de laatste tijd steeds vaker melding gemaakt van diefstal en ‘shopliften’ in verschillende soorten winkels, zoals boetieks, kledingwinkels, elektronicawinkels, mobiele shops en supermarkten. 

Shopliften, een trend?

Shopliften is een vorm van diefstal waarbij iemand goederen of producten steelt uit een winkel zonder ervoor te betalen. Dit gebeurt vaak door de gestolen items te verbergen in kleding, tassen of andere persoonlijke bezittingen terwijl de dader zich voordoet als een gewone klant. Shopliften kan variëren van het stelen van kleine artikelen zoals snacks, brood, drank of cosmetica tot duurdere goederen zoals elektronica of kleding.

Beveiligingscamera’s

Winkeliers proberen dit te voorkomen door het plaatsen van beveiliging zoals camera’s en personeel dat extra toezicht houdt. Hoewel shopliften soms wordt gezien als “klein” diefstal, kan het ernstige gevolgen hebben voor zowel de winkelier als de dader.

Video’s delen op social media

Dieven vinden steeds slinkse manieren om hun buit te bemachtigen. Het is opmerkelijk dat veel winkeleigenaren dankzij camerabeelden de daders snel kunnen herkennen. Deze beelden worden vaak op social media, met name Facebook, gedeeld.

Winkeliers plaatsen de video’s als een laatste waarschuwing aan de dieven. De nadruk ligt op de oproep aan de daders om zich te melden bij de winkel en de gestolen goederen terug te geven of de openstaande betalingen te voldoen. Pas als hier geen gehoor aan wordt gegeven, doen de winkeliers aangifte bij de politie. Het gebruik van social media als een soort voorstadium van de officiële juridische stappen is een opmerkelijke ontwikkeling. 

Geen schaamtegevoel ?

Het lijkt erop dat de schaamte die vroeger met diefstal gepaard ging, steeds meer verdwijnt. Winkeldiefstal wordt daardoor haast een alledaags verschijnsel, ongeacht of de foto’s en video’s van de dader worden gecirculeerd binnen de samenleving. 

Grote uitdaging voor ondernemers

Deze toename in criminaliteit vormt een grote uitdaging voor winkeliers en ondernemers. Ze moeten extra maatregelen treffen om de veiligheid van hun bedrijf en klanten te waarborgen. Met het delen van videobeelden hopen ze niet alleen de daders te identificeren, maar ook een afschrikwekkend effect te bereiken. Social media wordt zo een verlengstuk van hun beveiligingsstrategie, in de hoop dat potentiële dieven twee keer nadenken voordat ze overstappen tot diefstal. Diefstal was 12,21 procent van het totaal aantal misdrijven over de periode oktober 2022 tot augustus 2023, volgens de cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). 

SD

error: Kopiëren mag niet!