Met ongekende verbazing is door velen de bekendmaking ontvangen van een Stuurgroep Landelijke Woningbouwprogramma die zich blijkbaar gekwalificeerd genoeg acht om tegelijkertijd ook onze ontwateringsproblematiek en zelfs nog landcreatie in haar taken mee te nemen.
De op zijn allerzachts gezegd zeer absurde en blijkbaar volkomen ondoordachte fata morgana verhalen die door haar zijn gepresenteerd zijn helaas niet anders te formuleren gezien de grote mate van onkunde en gruwelijke incompetentie die daarbij aan de dag zijn gelegd. Niet alleen de idiote bewering dat zo een gigantische landcreatie project waarbij een strook van 250 meter breed in de Surinamerivier zal worden afgebakend over een lengte van 10 km middels een aan te leggen dam van 30 m breed budgetneutraal zal kunnen worden gerealiseerd is ongekend lachwekkend en irreel maar vooral het waarom van deze natte droom.
Immers gezien de uitgebreidheid van ons nog voor 95% onbebouwde land is er niks dat noodzaakt tot landcreatie tenzij er een andere, snode plan en belang hierachter verborgen gaat. De op het vlak van ontwatering en civiele techniek volslagen incompetente stuurgroep gaat voorts, uit vermoedelijk gruwelijke onkunde, voorbij aan een aantal ernstige effecten welke een dergelijke verstoring van de waterloop in deze rivier kan teweegbrengen zoals het feit dat bij een grootschalige versmalling als aangegeven de stroming en daarmee de erosie van de rivierbodem en oevers . Dit kan de stabiliteit van de oevers aantasten en infrastructuur langs de rivier beschadigen. Door toename van de toenemende sedimenttransport kunnen allerlei neveneffecten optreden, waaronder verplaatsing van de vaargeul. Een versmalde rivier kan de concentratie van verontreinigde stoffen daarnaast verhogen hetgeen kan leiden tot verslechtering van de waterkwaliteit en negatieve gevolgen op de aquatische ecosystemen.
Door de versmalling kan de capaciteit van de rivier om water af te voeren tijdens piekstromen (grote regentijd) afnemen wat het risico op overstromingen stroomopwaarts zeker kan verhogen, vooral dus voor Paramaribo. Deze hydrologische veranderingen kunnen ook invloed hebben op de grondwaterniveaus in nabijgelegen gebieden, wat gevolgen kan hebben voor landbouw en drinkwatervoorziening.
Daarnaast is bijna alle grond langs de oevers van de Surinamerivier tot voorbij Domburg uitgegeven of particulier bezit terwijl diverse aanlegplaatsen en havens langs deze oevers zijn gesitueerd. Dat dit project mede oplossing zal brengen voor het ontwateringsprobleem van Groot Paramaribo zoals wordt beweerd door de professoren van dit woningbouworgaan duidt overigens op hun gruwelijke onwetendheid over deze zaken.
Volgens nog onbevestigde geruchten die er rondgaan zou dit project zijn ingegeven door een Chinese ondernemer die in het af te bakenen gigantische bekken van ca 2,5 miljoen m2 vis wil kweken voor de export van visblaas.
Vooral de milieukundige effecten van grootschalige visteelt in de rivier zoals vervuiling, en de bij high-density visteelt optredende ziekten en parasieten, de habitat vernietiging van de bestaande natuurlijke flora en fauna, de genetische impact op de in het wild levende vissen , de disruptie van lokale ecosystemen, afname van de biodiversiteit enz., enz. dienen daarom altijd eerst te worden nagegaan waarbij ook jarenlange metingen van de hydrologische aspecten, het sedimenttransport, etc.
Kortom, het is belangrijk dat deze over haar toeren en dolgedraaide stuurgroep onmiddellijk een halt wordt toegeroepen en net als schoenmakers zich bij hun eigen leest houden teneinde geen ongewenste rampen te veroorzaken dan we al ondergaan .
Ir. D.K. Mungra
Voorzitter De Nieuwe Leeuw (DNL)