Surinaamse burgers moeten slimmer worden om zich te handhaven in de maatschappij

De beste manier om mensen kritisch denken te leren is door ze te leren schrijven. Er is namelijk geen verschil tussen schrijven en denken. En toch, wat me erg zorgen baart over scholen en universiteiten, is dat niemand ooit studenten vertelt waarom ze moeten schrijven, zegt Karel, onze huis-socioloog.

Waarom schrijf je eigenlijk? Nou, je doet het voor het cijfer. Maar het gaat verder dan dat: schrijven is denken, en denken maakt je effectief in de wereld. Denken helpt je de uitdagingen die je tegenkomt te overwinnen. Of die uitdagingen nu goed of slecht zijn, als je kunt denken, spreken en schrijven, ben je onaantastbaar. Niets kan je dan nog weerhouden. Daarom leren we schrijven.

Als je je argumenten op een coherente manier kunt formuleren en presenteren, kun je met mensen praten, een voorstel schrijven en de steun van anderen krijgen. Mensen zullen je geld geven, je kansen bieden en je invloed geven.

Dat is waarom je naar de universiteit gaat: om articulatie te leren, want dat is het meest krachtige gereedschap dat je kunt hebben. En dat is motiverend als mensen dat beseffen. “Hier zijn je schoenen, hier is je M16, hier is je kogelwerend vest. Leer hoe je ze gebruikt.”

Dus, Surinaamse burgers, laten we slimmer worden door te schrijven. 

Het is niet alleen een middel om goede cijfers te halen, maar ook een manier om je te handhaven in de maatschappij. Het zal je helpen om je doelen te bereiken en invloed te hebben, waar je ook gaat.

error: Kopiëren mag niet!