Grens controverse Venezuela: Guyana informeert Commonwealth Ministerial Group over ICJ-zaak

De Guyanese inister van Buitenlandse Zaken Hugh Todd heeft de 24-jarige Commonwealth Ministerial Group een update gegeven over de grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela. De groep omvat Antigua en Barbuda, Bangladesh, Canada, Guyana, Jamaica, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. 

Todd hield een virtuele vergadering met de groep om de voortgang van de zaak, momenteel bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ), te bespreken. Beide partijen hebben tot 9 december 2024 en 11 augustus 2025 de tijd om hun tweede ronde schriftelijke pleidooien in te dienen. 

Guyana beklaagde zich over de militaire opbouw van Venezuela aan de grens, ondanks de gezamenlijke verklaring van Argyle voor dialoog en vrede, ondertekend in december 2023. Deze situatie heeft de regering van Guyana ertoe gebracht om internationale instanties en bondgenoten te informeren over de bedreigende acties van Venezuela. 

De zaak werd in 2018 door Guyana aangespannen en ligt bij het ICJ na doorverwijzing door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres volgens de Overeenkomst van Genève.

error: Kopiëren mag niet!