Sterftecijfers door Alzheimer en dementie in Suriname

Suriname telt 117 sterfgevallen door Alzheimer en dementie, goed voor 2,89% van het totale aantal sterfgevallen. Het leeftijdsgecorrigeerde sterftecijfer ligt op 23,53 per 100.000 inwoners, waarmee Suriname op de 21e plaats wereldwijd staat.

Recent onderzoek gepubliceerd door JAMA Network wijst uit dat onder Amerikaanse volwassenen een hogere inname van olijfolie ‘geassocieerd is met een lager risico op dementie-gerelateerde sterfte, ongeacht de kwaliteit van het dieet’. 

Deze bevindingen suggereren dat eenvoudige voedingsaanpassingen mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van het risico op dementie, en bieden hoopvolle preventieve strategieën voor landen zoals Suriname.

Met de toenemende impact van Alzheimer en dementie benadrukken deze onderzoeksresultaten het belang van voedingsinterventies en preventieve maatregelen om de prevalentie van deze aandoeningen te verminderen. Suriname zou kunnen overwegen om voedingsrichtlijnen te actualiseren om de consumptie van olijfolie en andere gezonde vetten te bevorderen.

error: Kopiëren mag niet!