Suriname verhandelt eerste 1,5 miljoen koolstofreducties uit duurzaam bosbeheer

Suriname heeft besloten de eerste 1,5 miljoen ton koolstofreducties die voortkomen uit het overheidsbeleid gericht op duurzaam bosbeheer, in de wereld te verhandelen. Koolstofreducties die voorkomen uit gericht overheidsbeleid worden ITMO’s genoemd, dat staat voor Internationally Transferred Mitigation Outcomes).

De ITMO’s kunnen bijvoorbeeld aan Nederland verkocht worden als dat land er niet in slaagt zijn nationale klimaatbeloften na te komen, of aan particuliere sector om hun netto nul-koolstofdoelstellingen te halen. Bij de verkoop van ITMO’s wordt op een prijs gemikt van USD 30 per ITMO. 

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) legde dinsdag tijdens een persconferentie over dit onderwerp uit, dat door het beleid Suriname de afgelopen jaren er in is geslaagd om door effectieve houtkap (vertraagde ontbossing) enkele miljoenen ton CO2 te reduceren. De Stichtng Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is bezig geweest na te gaan hoe in de bosbouwsector CO2 te reduceren door effectieve houtkap toe te passen. 

4,8 miljoen ton ITMO’s

Vanaf 2016 worden de resultaten gerapporteerd aan de UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Deze koolstofreducties zijn gevalideerd door de Verenigde Naties en worden als ITMO’s ten verkoop in de wereld aangeboden aan landen en bedrijven die hun schadelijke uitstoot van broeikasgassen moeten compenseren. 

In de afgelopen jaren heeft Suriname 4,8 miljoen ton  ITMO’s ontwikkeld. Het ontwikkelen en verhandelen van ITMO’s  vindt plaats binnen het kader van de bepalingen van het Parijs Akkoord.

Minister Dasai merkt op dat alle burgers moeten profiteren van de ITMO’s. “Met behulp van dit marktgebaseerde financieringsmechanisme zullen we duurzame bestaansmiddelen voor mensen creëren. Onze onderwijs- en gezondheidszorgsystemen moeten we verbeteren.” 

Hij geeft aan dat er een “pilot-mechanisme” wordt ontwikkeld voor het delen van de inkomsten c.q. voordelen in Suriname. “Er wordt samengewerkt met lokale groepen, NGO’s en de inheemse en andere tribale volkeren.”   

Een ander soort van koolstofkredieten is die welke te maken heeft met het behoud van de bossen. Het Parijs Akkoord voorziet nog niet in een systeem of mechanisme om landen de belonen voor het behoud van hun bossen. Suriname kan in de toekomst uit haar bossen staatskoolstofkredieten ontvangen.

error: Kopiëren mag niet!