Zeker 129 doden bij poging tot uitbraak uit grootste gevangenis Congo

In Congo zijn minstens 129 doden gevallen bij een poging tot uitbraak uit de Makala-gevangenis in de hoofdstad Kinshasa. Makala is de grootste gevangenis van Congo, maar is net als andere gevangenissen in het land overbevolkt.

Volgens de Congolese regering kwamen de meeste slachtoffers om toen ze elkaar vertrapten. 24 gevangenen werden neergeschoten.

Volgens de autoriteiten ging het echter om waarschuwingsschoten. Tijdens de opstand werd ook een deel van de gevangenis in brand gestoken. De opstand vond in de nacht van zondag op maandag plaats. Er werden onder meer geweerschoten gehoord.

Op social media circuleerden beelden van toegetakelde lichamen en van rookpluimen boven het kantoorgebouw en de ziekenboeg. Volgens getuigen transporteerden de lokale autoriteiten de lichamen van overleden gevangenen met wagens uit de gevangenis.

De gevangenis werd in 1957 gebouwd, onder het Belgische koloniale bewind. Momenteel zitten er meer dan 12.000 mensen gevangen, terwijl er maar plaats is voor 1.500. Sommige bronnen spreken over 15.000 gevangenen.

De meeste gevangenen in Makala wachten naar verluidt nog op hun proces, zo blijkt uit het meest recente Congo-rapport van Amnesty International. 

error: Kopiëren mag niet!