Wetenschappers ontdekken 1700 onbekende virussen in Chinese gletsjer die 40.000 jaar oud zijn

Wetenschappers hebben een nogal angstaanjagende 1.700 voorheen onbekende oude virussen gevonden in de enorme Guliya-gletsjer waarvan de meeste nieuw zijn voor de moderne mens.

Gelegen in West-China, en daterend van ongeveer 40.000 jaar oud, werden monsters genomen van de Guliya-gletsjer met DNA dat later werd gereconstrueerd. Schokkend, ongeveer 1.700 virussen werden gevonden, waarvan ongeveer 75% voorheen onbekend was voor moderne mensen.

Onder leiding van ZhiPing Zhong van de Ohio State University – hoofdauteur van de studie en een onderzoeksmedewerker bij het Byrd Polar and Climate Research Centre, dateert een van de gevonden virussen eigenlijk ongeveer 11.500 jaar terug naar de laatste keer dat er een grote klimaattransitie plaatsvond, aldus het rapport.

Dit, zo beweren ze, laat zien dat de virussen destijds op klimaatverandering reageerden op een vergelijkbare manier als hoe de wereld vandaag de dag verandert.

En ze ontdekten ook dat, hoewel de gletsjer zich in China bevindt, sommige van de virussen feitelijk uit het Midden-Oosten en het Noordpoolgebied kwamen. De bevindingen werden vorige week gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

error: Kopiëren mag niet!