Verklaring van premier Mia Amor Mottley over het overlijden van Sir Shridath Ramphal

Als er ooit iemand onder ons was die de titel van Caribische man verdiende, dan was het Sir Shridath Ramphal wel. Tegelijkertijd, als we een definitie van de term Wereldburger nodig hadden, dan zou een blik op het cv van Sir Shridath alles zijn wat we nodig hebben.

Ik kan geen ander product van onze regio bedenken wiens naam werd gevolgd door meer “brieven” van meer organisaties en landen dan Sir Shridath — allemaal welverdiend. Nu we terugdenken aan zijn overlijden, ben ik ervan overtuigd dat de omvang van zijn dienst aan deze regio en de wereld gedurende bijna driekwart eeuw zijn naam onomkeerbaar in de annalen van de Caribische geschiedenis heeft gestempeld.

Sir Shridath werd geboren in Guyana, maar liet een formidabele voetafdruk achter in vrijwel elk land in deze regio. Hij volgde een opleiding tot advocaat aan Kings College in Engeland en Harvard in de Verenigde Staten; werd geridderd in het Verenigd Koninkrijk en kreeg de hoogste nationale onderscheidingen in Nieuw-Zeeland, Australië, India en Zuid-Afrika. Hij was ook een van de eerste personen die de Orde van de Caribische Gemeenschap ontving.

Als de langstzittende secretaris-generaal van het Gemenebest, had Sir Shridath de eer om assistent-procureur-generaal van de West-Indische Federatie te zijn. Hij genoot ook de bewondering van de overleden Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en president Nelson Mandela, voor zijn strijd tegen apartheid op het wereldtoneel.

Onze regio heeft vele uitstekende leiders voortgebracht, maar er is een kleinere groep die aan de top staat van Caribische grootsheid. Sir Shridath behoort tot deze groep, dankzij zijn levenslange arbeid voor de verbetering van de West-Indische bevolking en zijn inspanningen om ons onze eenheid te laten erkennen en eren.

Ik was gefascineerd door de helderheid en scherpte van zijn geest toen hij in juli vorig jaar deelnam aan de 50e verjaardagsconferentie van CARICOM-hoofden en aan de discussies die leidden tot de Argyle-verklaring in St. Vincent en de Grenadines.

Namens de regering en de bevolking van Barbados, dat hij in de avond van zijn jaren zijn thuis noemde, betuig ik mijn oprechte medeleven aan de familie en vrienden van Sir Shridath. Moge zijn ziel in vrede rusten en in glorie opstaan.

error: Kopiëren mag niet!