VIDS: Proefproject Kawemhakan en Palemeu ter bevordering voedselzekerheid

Om de voedselzekerheid te bevorderen en zelfvoorzienend te zijn, voert VIDS samen met de dorpelingen van Kawemhakan en Palemeu in Zuid-Suriname een proefproject uit. Door duurzame landbouwpraktijken toe te passen, zullen de mensen streven naar het garanderen van voedselzekerheid. De capaciteit van de bewoners zal versterkt worden door training en educatie.

Er zijn eerst gesprekken gevoerd met dorpsbesturen en landbouwers van Kawemhakan en Palemeu. Er zijn voedseltekorten en landbouwproblemen in deze dorpen geconstateerd. De cassaveoogst is mislukt in zowel Kawemhakan als Palemeu. De planten drogen uit als gevolg van extreme hitte of deze verrotten door te veel vocht vanwege veel regen. De mensen zijn hierdoor afhankelijk van donaties van anderen en familie uit Paramaribo.

In Kawemhakan willen dorpelingen niet alle vissoorten eten, omdat ze vinden dat de Lawarivier verontreinigd is met kwik door goudmijnactiviteiten in de omgeving.

De mensen worden tijdens het trainingsprogramma nieuwe landbouwmethoden aangeleerd, die geschikt zijn voor het klimaat en de bodemgesteldheid. Het is een combinatie van traditionele en nieuwe technieken. Hiervoor is landbouwexpert Imro Ori aangetrokken. Ook worden de mensen getraind om effectief ongedierte te bestrijden zoals mieren.

Verder worden demonstratievelden opgezet, waar de nieuwe landbouwtechnieken uitgetest worden.

Dit trainingsprogramma kan ertoe leiden dat de mensen aan de diversificatie van gewassen zullen doen. Daarnaast kan de gezondheidsrisico’s verminderd worden door kwikbesmetting via voeding.  

Om de mensen tegemoet te komen, heeft VIDS de benodigde gereedschappen en machines geschonken zoals dat is gebeurd in de afgelopen week te Palemeu. Het gaat om een buitenboordboordmachine, een cassaveverwerker en een aantal landbouwmaterialen.

error: Kopiëren mag niet!