Zwemveiligheid voor kinderen verdient meer aandacht, vooral in de vakantie 

In de vakantieperiode is er een toename van bezoekjes aan recreatieoorden, zwembaden, kreken en andere zwemgelegenheden. In het genot van de lekkere vakantiesfeer is het noodzakelijk de nodige aandacht te besteden aan de veiligheid van eenieder, maar voornamelijk van kinderen, in en dichtbij het water. 

Zwemongevallen 

Ongevallen tijdens het zwemmen komen in Suriname steeds vaker voor. Deze ongevallen worden meestal veroorzaakt door onvoldoende toezicht, onvermogen om te zwemmen of sterke stromingen. Vooral tijdens schoolvakanties en feestdagen is het risico hoger vanwege de toename van buitenactiviteiten in grote aantallen. 

Verdrinking: wereldwijd 4e doodsoorzaak bij 5-14 jarigen

Naar schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn in 2021 meer dan 300.000 mensen overleden door verdrinking. Meer dan de helft van deze sterfgevallen ging om personen jonger dan 30 jaar. Volgens de WHO is verdrinking de vierde belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd onder kinderen van 5 tot 14 jaar. 

Amerika 

Verdrinking is in de VS de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen van 1 tot 4 jaar. Volgens het Amerikaanse Rode Kruis overlijden jaarlijks naar schatting 4.000 mensen in de Verenigde Staten (VS) door verdrinking, wat neerkomt op gemiddeld 11 verdrinkingsdoden per dag. Bij kinderen jonger dan 5 jaar gebeurt 87 procent van de verdrinkingsgevallen thuis in zwembaden of hot tubs. Kinderen en tieners van 5 tot 17 jaar lopen daarentegen een groter risico om te verdrinken in natuurlijk water, zoals vijvers of meren.

Suriname

Volgens OurWorldData.org bedroeg het aantal verdrinkingsdoden in Suriname ruim 27 personen in 2019, en in 2020 was dit aantal 35. In juni van dit jaar verdronk een 8-jarig kind in een waterput bij zijn woning in het district Commewijne. In dezelfde maand verdween een 19-jarige jongeman in de diepten bij een recreatieoord Kowru Kriki, buiten de stad. Een maand later kwam een 3-jarig kind op tragische wijze om het leven nadat het kind onopgemerkt in het zwembad van een bekend resort/hotel in Paramaribo terechtkwam en enkele minuten onder water lag. Het kind overleed kort daarna in het ziekenhuis. Ook verdronk een 20-jarige eerder in het jaar (februari), nabij een recreatieoord aan de Surinamerivier ter hoogte van Accaribo. 

Toename verdrinkingen zorgwekkend

Het is zorgwekkend dat het aantal verdrinkingen blijft toenemen, ongeacht of het thuis gebeurt (bijvoorbeeld in een waterput), in een zwembad in de stad, of in een kreek of rivier buiten de stad. Deze toename vraagt om meer aandacht van ouders, verzorgers, eigenaren van recreatieoorden en zwembaden, maar ook van buurtbewoners en overige gemeenschappen. 

Veiligheid van het kind

De veiligheid van een kind ligt primair in handen van de ouders of verzorgers. Hoewel er vaak kritiek wordt geleverd op de beschikbare of ontbrekende veiligheidsmaatregelen bij recreatieoorden en zwembaden, zoals bijvoorbeeld een lifeguard of veiligheidsborden is het belangrijk te beseffen dat ouders een cruciale rol spelen in het waarborgen van de veiligheid van hun kinderen. Het is belangrijk dat jonge kinderen en zwakke zwemmers reddingsvesten dragen in of nabij water, vooral in zwembaden, kreken of rivieren. Ondanks het gebruik van reddingsvesten blijft extra toezicht noodzakelijk, aangezien geen enkel hulpmiddel volledige veiligheid garandeert. 

Zwemkleding en invloed op zichtbaarheid in water

Bovendien adviseren vele deskundigen om kinderen geen blauwe of groene zwemkleding aan te trekken, omdat deze kleuren moeilijker te zien zijn in het water. Volgens hen heeft de kleur van zwemkleding invloed op de zichtbaarheid in het water. Felle neonkleuren zoals geel, groen en oranje zijn het gemakkelijkst te spotten, terwijl wit en donkere kleuren onder water moeilijker te onderscheiden zijn van schaduw of modder.

SD

error: Kopiëren mag niet!