Duitse extreemrechtse partij wint eerste deelstaatverkiezing

Door Jordi Bou
2 september 2024 – De Alternative für Deutschland (AfD) is de eerste extreemrechtse partij die sinds de Tweede Wereldoorlog een regionale verkiezing in Duitsland heeft gewonnen.

Kiezers bij twee nauwlettend gevolgde verkiezingen in het voormalige communistische oosten lieten duidelijk hun ongenoegen blijken over de belangrijkste politieke partijen in Duitsland, waardoor de AFD op de eerste plaats in Thüringen staat, met 32,8% van de stemmen, en op de tweede plaats in Saksen, met 30,6%, volgens voorlopige resultaten.

Met dit resultaat wint extreemrechts voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een deelstaatverkiezing, hoewel het weinig hoop heeft om een ​​regering in Thüringen te vormen, omdat andere partijen waarschijnlijk niet met hen willen samenwerken, meldt de BBC.

De resultaten zijn een ramp voor de partijen in de driepartijencoalitie van bondskanselier Olaf Scholz, waarbij de sociaaldemocraten, de Groenen en de liberalen allemaal in beide staten naar ééncijferige cijfers zijn gezakt.

error: Kopiëren mag niet!