HEARTS in Actie: Suriname versterkt fezondheidszorg via PAHO workshop 

Om de kwaliteit van de zorg in het land verder te verbeteren, organiseerde het ministerie van 29 tot en met 31 augustus een kwaliteitsverbetering workshop in de Banquet Hall van Torarica, geleid door HEARTS-experts uit het PAHO-netwerk.

De workshop richtte zich op zorgprofessionals met klinische of leidinggevende ervaring, die tevens beschikken over vaardigheden in lesgeven en mentorschap. 

Het HEARTS-initiatief, dat zich richt op het verbeteren van hypertensiecontrole als onderdeel van een breder programma voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten (CVD), heeft als doel de eerstelijnszorg in Suriname te versterken. Dit programma, dat in januari 2022 in Suriname werd geïntroduceerd, is ontworpen om gezondheidssystemen te transformeren, de behandeling te standaardiseren, en een geïntegreerde aanpak te bieden voor het beheer van niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) zoals diabetes en chronische nierziekten.

Tijdens de workshop werden deelnemers getraind in het toepassen van de HEARTS-kwaliteitsverbeteringsmethodologie en in het gebruik van klinische en managementinstrumenten die essentieel zijn voor de opschaling van het HEARTS-programma.

De workshop bestond uit een mix van theoretische sessies en interactieve workshops. De deelnemers werden getraind in de basisinhoud van het HEARTS Training of Trainers-programma, evenals in de praktische toepassing van de HEARTS-tools binnen de lokale context. Dit bevorderde niet alleen hun competenties als trainers, maar stimuleerde ook discussie, reflectie en netwerken onder de deelnemers.

Het uiteindelijke doel is dat deze getrainde professionals de opgedane kennis en vaardigheden verder verspreiden door vergelijkbare trainingen te verzorgen in hun eigen klinieken en instellingen, zodat de positieve impact van het HEARTS-initiatief zich door heel Suriname verspreidt.

error: Kopiëren mag niet!