Werkgroep Armoedegrensbepaling biedt verslag aan minister Mac Andrew aan

De Multidisciplinaire Werkgroep Armoedegrensbepaling heeft donderdag 29 augustus haar verslag over de zittingsperiode augustus 2022 – augustus 2024 overhandigd aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en aan de onderdirectrice Arbeidsmarkt, Naomi Esajas-Friperson. 

Uit het verslag blijkt dat de oplevering van het rapport “Methoden en technieken ter vaststelling en bestrijding van armoede in Suriname” tot de belangrijkste taken van de werkgroep behoorde. Daarnaast heeft de werkgroep in de afgelopen periode literatuur en internationale praktijken en casestudies bestudeerd om inzicht te krijgen in hoe de werkgroep kan worden omgevormd tot een permanent orgaan en hoe de werkzaamheden en de uitvoering van het “sociaal programma” van de overheid kunnen worden geïnstitutionaliseerd. 

De werkgroep is bezig de bevindingen van deze studie uit te werken en heeft de minister gevraagd om nog wat tijd.

De zittingsperiode wordt verlengd tot december 2025, zodat de werkgroep de voorbereidingen met betrekking tot de institutionalisering kan afronden. 

Het vraagstuk van armoede vereist volgens Mac Andrew permanente aandacht en de verwachte ontwikkelingen met betrekking tot de olie- en gasindustrie zijn geen reden om minder aandacht aan dit vraagstuk te geven, omdat ervaringen elders in de wereld hebben geleerd, dat de ontwikkeling van olie en gas juist kunnen leiden tot grotere ongelijkheid en armoede.

Een Armoede Instituut kan middels gericht onderzoek de situatie in Suriname blijven monitoren, zodat eventuele pijnpunten direct aangepakt kunnen worden. Mac Andrew gaf als voorbeeld, dat de ontwikkeling van olie en gas in andere landen, zoals Guyana, geleid heeft tot zeer hoge huurprijzen, waardoor de burgers van die betreffende landen uitgesloten werden van het mogelijk huren van huizen. De minister gaf aan, dat deze trend nu reeds waar te nemen is in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!