Miljonair zonder werk? Geen probleem!

In Sydney, Australië, werd een werkloze man gevonden met ‘onverklaarbaar vermogen’. De man, die blijkbaar in zijn vrije tijd banden heeft met een georganiseerd crimineel netwerk, had een Lamborghini Huracan, een Harley-Davidson motorfiets en twee Rolex horloges. Gelukkig hebben de Australische autoriteiten snel ingegrepen.

Ah, als we toch zulke verrassingen in Suriname hadden. Stel je voor, mensen zonder werk of zichtbare bedrijven, maar die leven als koningen. Nee, dat soort dingen gebeuren hier natuurlijk niet. We zien dagelijks hoe iedereen netjes hun financiën verklaart en belasting betaalt.

Laten we even teruggaan naar de jaren ‘80, toen de wet een soort suggestie was en recht iets wat je alleen in boeken vond. Die tijd lijkt nu zo ver weg, niet? Hoe vreemd dat het systeem sindsdien als een virus door onze samenleving is getrokken. Mensen hebben plotseling fortuinen, en niemand vraagt zich af hoe dat mogelijk is. Maar waarom zouden we? Het is toch normaal dat je van de ene op de andere dag rijk wordt zonder uitleg.

En dan hebben we Australië, waar men blijkbaar wel vraagt waar vermogen vandaan komt. Wat een waanidee! Stel je voor dat we een dergelijke aanpak in Suriname zouden proberen. Ineens zouden we nadenken over onze reputatie als witwas- en drugstransland. Zou dat niet iets zijn?

Misschien, heel misschien, moeten we eens serieus gaan nadenken over het opzetten van een systeem van controle en handhaving, om de integriteit van onze samenleving te beschermen. Maar ja, wie heeft daar nu tijd voor?–

error: Kopiëren mag niet!