Verdeeldheid onder boeren zal maken dat de compensatie niet wordt betaald

Radjoe Bhikharie

De protestactie van rijstboeren is volgens de Bond van Surinaamse Padieproducenten door de VHP gecoupt. Boeren waren drie weken geleden in actie om de toezegde verliezen compensatie op te eisen. Nadat de boeren tot verscherping overginnen onder adere de barricade van de Henarbrug, is daags daarna door VHP’ers een flinke mobilisatie op gang gebracht om een deel van de boeren naar Paramaribo te laten afreizen om zogenaamd met de president te onderhandelen. Helaas, is na deze ontmoeting met de president niks bereikt.

De zogenoemde belangengroep van de padieboeren heeft nimmer toestemming van de boeren gehad om naar Paramaribo af te reizen. De strategie was dat de acties opgevoerd moesten worden en de president naar Nickerie op te roepen om met de ontevreden boeren te onderhandelen. 

Door de invloed van de politiek, met name de VHP, zijn de boeren opnieuw beetgenomen. De acties zijn namelijk door de Bond van Surinaamse Padieproducenten ontketend en vervolgens actieve boeren een forum aangeboden om op basis van instructies van de Bond handelingen te plegen. Echter, de belangengroep communiceert niet met de doelgroep en gaat haar eigen weg op, wat kan leiden dat ze straks op een doodlopende weg terechtkomen. 

De boerenbond vreest dat de compensatie niet zal worden uitbetaald, de verdeeldheid onder de boeren zal toenemen vanwege politieke inmenging waar leden van de belangengroep zich mogelijk voor zullen lenen.

De boerenbond is er nu van overtuigd dat rond september / oktober wanneer de oogst zal beginnen er opnieuw een prijzenoorlog met de opkopers zal ontstaan. Dan zullen de boeren de schulden die ze hadden genomen moeten terugbetalen. Aangezien het nu duidelijk is dat de compensatie niet wordt uitbetaald, is de kans groot, dat de schuld wordt verrekend in de opkoopprijs. Dat betekent dat de boer voor deze oogst opnieuw in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Helaas, is de eenheid nog steeds zoek onder de boeren die zich steeds door de politiek naar de slachtbank laten leiden .

Bond van Surinaamse Padieproducenten 

Radjoe, A. Bhikharie  (voorzitter)

error: Kopiëren mag niet!