Dalai Lama keert terug naar Indiaas hoofdkwartier na knievervangende operatie in VS

De Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama, is woensdag  teruggekeerd naar het hoofdkwartier van de Tibetaanse regering in ballingschap in Noord-India na een knievervangende operatie in New York.

Honderden volgelingen in kleurrijke, wapperende gewaden, zwaaiend met sjaals en bloemen, juichten de Dalai Lama toe op het vliegveld en in zijn residentie. De Dalai Lama, 89, vloog naar Dharamshala na weken van herstel in de Nappi Farmhouse in Syracuse, New York, na de operatie op 28 juni.

De Dalai Lama heeft Dharamshala, de heuvelstad in Noord-India, tot zijn hoofdkwartier gemaakt sinds hij Tibet ontvluchtte na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing in 1959.

Vertegenwoordigers van een Tibetaanse regering in ballingschap wonen daar ook. Zijn volgelingen zien hem als iemand die Tibetanen binnen en buiten China kan verenigen en mobiliseren.

Volgens Tibetaanse organisaties wonen er meer dan 100.000 Tibetaanse vluchtelingen in India, Nepal en Bhutan. Er wordt geschat dat er zo’n 85.000 in India wonen, maar velen zijn ook naar landen als de VS, Canada, Duitsland en Zwitserland verhuisd. (Foto: Peter Hönnemann, National Geographic).

error: Kopiëren mag niet!