AOW-kwestie voor Surinamers: een voortdurende strijd

In de aflevering van Rashid Pierkhan Kal Aaj Aur Kal sprak Ramnarain Rambaratsingh, bestuurslid van het Platform Surinaamse Diaspora (PSD) in Nederland, over de uitdagingen rondom de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de impact ervan op Surinamers.

Rambaratsingh legde uit dat de AOW, ingevoerd in 1957, rechten voorziet voor inwoners die binnen het Koninkrijk der Nederlanden woonden. Echter, veel Surinamers die voor 1975 naar Nederland kwamen, ontvingen geen AOW, aangezien ze geen pensioenpremies betaalden in Suriname. Velen van hen hebben hierdoor geen recht op Nederlandse AOW-uitkeringen.

Ondanks een eenmalige uitkering van 5.000 euro van minister Carola Schouten, is het probleem niet opgelost. Surinamers die tussen 1957 en 1975 in Suriname woonden, missen structureel een deel van hun AOW, wat niet wordt aangevuld.

Pogingen om dit gat juridisch te dichten hebben tot nu toe geen succes gehad.

De discussie over de omvang van dit probleem duurt al jaren. Inmiddels zijn veel mensen overleden zonder compensatie te ontvangen.

PSD pleit voor een versnelde oplossing, maar de Nederlandse overheid handelt traag.

Rambaratsingh benadrukt dat het AOW-proces buiten de EU moet worden gevoerd voor een rechtvaardige oplossing.

Het blijft een punt van zorg dat een relatief groot aantal mensen in onzekerheid en zonder passende voorzieningen leeft.

error: Kopiëren mag niet!