Wordt het concept van de dienende overheid bewust getorpedeerd?

Een van de belangrijkste concepten binnen het bestuursrecht is de dienende overheid. Het bestuursrecht is simpelweg het rechtsgebied dat de rechtsbetrekking tussen burger en overheid regelt, beginnende bij een aanvraag, denk maar aan een aanvrager van een stukje domeingrond of een aanvrager van een winkelvergunning. Alvorens de minister of een ander door betreffende wetgeving aangestelde functionaris een besluit neemt over de aanvraag, gaat een heel hoop werk vooraf. Dit werk wordt gedaan door ambtenaren/staatsdienaren.  

Het werk dat de ambtenaren dienen te verrichten, kan hetzij administratief van aard zijn of veldonderzoek of een combinatie daarvan. Daarvoor is een heleboel voor nodig. Computers, printers, bureaustoelen en tafels, dienstvoertuigen en nog veel meer. Ambtenaren zijn mensen. Ook zij hebben recht op gezonde, veilige en waardige arbeidsomstandigheden. Onlangs is de erbarmelijke situatie, waaronder ambtenaren van Commissariaat Sipaliwini moeten werken, aan het licht gekomen. Een onhygiënische situatie; een niet menswaardige situatie. Dit is een van de vele knelpunten waarmee ambtenaren te kampen hebben.

Het is publiek geheim dat werken bij de overheid veel te wensen overlaat qua werkomstandigheden. Een afdeling telt bijvoorbeeld tien computers, waarvan er 4 werken of er dient veldonderzoek verricht te worden om een aanvraag te kunnen finaliseren, althans het onderzoekstraject, maar de dienst heeft meer autowrakken dan goed functionerende dienstvoertuigen. 

Daarnaast heb je een situatie waarbij directieleden en of de gehele directie van een ministerie bepaalde afdelingen en of diensten van een ministerie een voorkeursbehandeling geven door hen nieuwe apparatuur aan te bieden, terwijl er andere afdelingen en of diensten zijn die jarenlang vragen naar nieuwe apparatuur om het werk efficiënter te kunnen voortzetten. Echter wordt er geen helpende hand aangeboden.  

Middelen spelen een belangrijke rol. Alles kost geld. Er zijn ministeries die meer -financiële- middelen nodig hebben, maar, vanwege bepaalde redenen, die niet krijgen. Kunnen die motieven van politieke aard zijn? Dat kan. Dat neemt niet weg dat het concept van de dienende overheid op onder andere bovengenoemde punten wordt getorpedeerd. Er zijn ministeries die gedigitaliseerd zijn, maar andere die vastzitten in de oudheid. Dit tast het concept van de dienende overheid aan. Aan het einde van de dag wordt 100% productie verwacht van deze ambtenaren met het geringe aan middelen waarmee ze moeten werken. Dit zorgt voor enorme frustratie onder hen. 

Voldoende (zegge genoeg) middelen, zodat ambtenaren hun werk efficient kunnen doen, zal ervoor zorgen dat niet alleen de ambtenaar prettig kan werken, maar ook de Surinaamse burger ervan profiteert. Zo kunnen aanvragen veel sneller in behandeling worden genomen en worden afgehandeld. 

Stieffano IRODIKROMO, LL.B.   

error: Kopiëren mag niet!