Kavish Partiman over de uitdagende woningmarkt in Nederland en Suriname

In de meest recente aflevering van Rashid’s Pierkhan Kal Aaj Aur Kal sprak Kavish Partiman, directeur van Vastgoedbelang in Nederland, over de huidige uitdagingen op de Nederlandse woningmarkt en de mogelijkheden voor woningbouw in Suriname.

Kavish legde uit dat Nederland kampt met een enorme woningschaarste, wat leidt tot stijgende prijzen. Sociale huurwoningen zijn hierbij een uitzondering vanwege de gereguleerde huren die afhangen van het inkomen.

Ondanks deze maatregel is de druk op de woningmarkt groot door investeerders die zich terugtrekken vanwege verhoogde belastingdruk en strikte regelgeving. De overheid streeft naar de bouw van 100.000 woningen per jaar, maar bereikt slechts 60.000 tot 70.000, hetgeen de schaarste verergert.

Overstromend naar Suriname, stelde Kavish  dat de basis moet beginnen bij beleid en niet bij de bouw van huizen. Hij verwees naar het Nederlandse systeem waarbij sociale huurwoningen door winstvrije woningbouwcorporaties worden beheerd en overheidssteun ontvangen. Suriname zou, volgens Kavish, voordeel halen uit een dergelijk systeem waarin de overheid beleidsregels opstelt en de markt de uitvoerende taak heeft.

Kavish Partiman concludeerde dat duurzame huisvesting in beide landen alleen mogelijk is met langetermijnbeleid en samenwerking tussen publieke en private sectoren. Eerst moet nagedacht worden over hoe volkshuisvesting vormgegeven moet worden voordat men aan woningbouw begint in Suriname 

error: Kopiëren mag niet!