Afdrachten van EBS-meerinkomsten blijven  keiharde voorwaarde voor IMF goedkeuring SLA

De afdrachten door de EBS van de meer-inkomsten uit de verhoogde stroomtarieven blijven een keiharde voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, voor goedkeuring van het recentelijk bereikte 7e staff-level akkoord (SLA). Het zevende SLA staat 18 september op de agenda van de IMF-bestuursvergadering. 

Bij  goedkeuring wordt onmiddellijk een bedrag van circa USD 62,5 aan de Surinaamse regering overgemaakt.  Hiermee zal de regering dan in totaal ongeveer USD 451,2 miljoen van het IMF hebben ontvangen als financiële ondersteuning bij de uitvoering van het economisch herstelprogramma. 

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zei zondag in het programma Welingelichte Kringen op ABC radio  dat indien de EBS-afdrachten niet plaatsvinden de goedkeuring van het IMF-bestuur in gevaar komt. De financiële middelen van het IMF blijven dan ook weg. Volgens minister Raghoebarsing kan de regering dat niet permitteren. 

Circa SRD 510 miljoen

De afdrachten van de EBS belopen een bedrag van circa SRD 510 miljoen. De EBS dient haast te maken met de overmaking van deze middelen op de rekening van het ministerie van Financiën. De afdrachten van de EBS van de meer-inkomsten uit de verhoogde stroomtarieven lopen achter. Die van mei en juni moeten nog plaatsvinden. 

De Financiën-minister hoopt dat nog voor het einde van deze maand de afdrachten volledig plaatsvinden.

In de afgelopen zes maanden heeft de overheid uit dividendvoorschotten van Staatsolie een bedrag van USD 60 miljoen aan subsidies verstrekt aan de EBS. Daarbovenop is er nog eens USD 10 miljoen aan subsidies verstrekt aan de EBS om de stroomvoorziening te garanderen. Een deel van de verstrekte subsidies wil de overheid nu teruggestort zien op de Staatsbegroting. Dat is een harde eis van het IMF.

Primaire saldo

Met betrekking tot het onlangs bereikte 7e staff-level akkoord tussen de regering en de technische missie van het IMF, wordt gesteld dat bij de evaluatie van het in uitvoering zijnde economisch herstelprogramma alle kwantitatieve doelstellingen zijn gehaald, met uitzondering van de primaire saldo doelstelling. De regering is op dit stuk doende correctieve maatregelen te treffen om de primaire saldo doelstellingen te kunnen behalen. 

Het primaire saldo is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven op de begroting, exclusief de rentelasten op leningen. Eerder is bekend geworden dat  er een gat van ruim SRD 2,5 is op de lopende begroting. De regering doet er alles aan dit gat te dichten door de hand flink op de knip te houden en de overheidsinkomsten daadwerkelijk binnen te halen.  

error: Kopiëren mag niet!