Wereld Agenda September 2024

Door Jordi Bou
1 september 2024 – 30 september 2024 – Gebeurtenissen in augustus zijn onder meer het debat tussen Kamala Harris en Donald Trump, de strijd om een ​​nieuwe Japanse premier, cruciale verkiezingen in drie staten van Oost-Duitsland, een presidentsverkiezing in Sri Lanka, de opening van een nieuw NAVO-commandocentrum in Duitsland, de reis van paus Franciscus naar Azië, het lanceringsevenement van Apple en de 100e verjaardag van voormalig Amerikaans president Jimmy Carter.

Sep, Duitsland: Het nieuwe commando van de NAVO om wapenleveringen aan Oekraïne te coördineren, wordt operationeel in Wiesbaden. De basis wordt geleid door een driesterrengeneraal met een team van 700 man.

1, 22 sep, Duitsland: Thüringen, Saksen en Brandenburg houden verkiezingen die het politieke landschap van het land op zijn kop kunnen zetten. Opiniepeilingen suggereren dat het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) in alle drie de staten als eerste zou kunnen eindigen.

2-13 sep, Azië: Paus Franciscus, 87, gaat de langste reis van zijn 11-jarige pausschap maken, ondanks zorgen over zijn gezondheid. Hij reist naar Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore. De paus is ook van plan om van 26-29 sep te reizen naar Luxemburg en België.

9 sep, VS: Apple houdt een lanceringsevenement op het hoofdkantoor in Cupertino, Californië, waar het naar verwachting details zal aankondigen over de iPhone 16 en andere nieuwe apparaten.

10 sep, VS: Democratische presidentskandidaat Kamala Harris en Republikeinse tegenstander Donald Trump gaan debatteren op ABC, wat de eerste rechtstreekse confrontatie in de spannende race is.

17 sep, VS: Een muzikaal gala ter ere van het leven van voormalig president Jimmy Carter vindt plaats in het Fox Theatre in Atlanta, voorafgaand aan zijn 100e verjaardag op 1 oktober.

21 sep, Sri Lanka: Namal Rajapaksa, troonopvolger van de machtige familie Rajapaksa, doet mee aan de presidentsverkiezingen en neemt het op tegen de zittende president, Ranil Wickremesinghe, die het land door de ergste financiële crisis in decennia heeft geleid.

27 sep, Japan: De regerende Liberaal-Democratische Partij houdt een wedstrijd om Fumio Kishida te vervangen als president en dus premier. Hij treedt af na publieke onvrede over politieke schandalen en stijgende kosten van levensonderhoud.

error: Kopiëren mag niet!