Amerikaanse presidentsverkiezingen en geopolitiek

Prof. dr. h.c. Hei Sing Tso
Een geopolitiek analist en president, Guiguzi Stratagem Learning, Hongkong.

De Amerikaanse presidentsrace is erg spannend. Kamala haastte zich als vervanger. De belangrijkste taak voor de regering-Biden is om Trump te verslaan. Het Witte Huis zal alle middelen gebruiken om Harris te helpen, inclusief binnenlands en buitenlands beleid. Harris en haar running mate zijn amateurs in buitenlandse zaken. Gezien het strakke schema hebben de Democraten besloten om populistische tactieken te gebruiken als een sterk wapen voor Harris. We kunnen zien dat Kamala op de National Democrats Convention geen enkel woord heeft gezegd over de beleidsagenda, ze heeft alleen progressieve slogans geroepen. Eerlijk gezegd is deze aanpak op maat gemaakt voor de vrouwelijke kandidaat.

Op het gebied van buitenlands beleid streeft de regering-Biden ernaar om een vreedzame omgeving over de hele wereld te handhaven. Elke onrust zal Trumps stijl bevoordelen. Er zijn twee brandhaarden, Oekraïne en het Midden-Oosten. Dat laatste is een grotere uitdaging omdat Biden de controle over Israël lijkt te zijn verloren. De moord op de leider van Hamas is een voorbeeld. De vergeldingsmaatregelen van Iran lijken te zijn uitgesteld. Hebben de Verenigde Staten achter de-escalatie gewerkt? Ik denk dat de Democraten het Midden-Oosten als eerste prioriteit in het buitenlands beleid hebben gesteld vóór de verkiezingen in november.

Het tweede punt is het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Naar mijn mening willen zowel Poetin als Zelensky het conflict oplossen, maar willen ze meer onderhandelingsmacht hebben. Het gevecht zal nog wel even duren. De regering van Biden kan niet veel anders doen dan de situatie observeren. China zal een beslissende rol spelen in de vredesonderhandelingen. Vóór november zal Washington Beijing vragen Poetin ervan te overtuigen de omvang van het conflict niet uit te breiden. Aan de andere kant denk ik dat Zelensky ook door bondgenoten zal worden ingeperkt.

Als er een drastische geopolitieke omwenteling is die Biden en Kamala niet snel voor de verkiezingen kunnen aanpakken, zal Trump de publieke emotie weer opwekken. Chaos bevoordeelt een autoritaire leider en besluitvaardige zoals Trump. Kamala’s voorsprong in de peilingen is geen garantie voor de komende twee maanden. We moeten afwachten.

error: Kopiëren mag niet!