Oud-PL parlementariër Karta-Bink en zanger Maroef Amatstam kiezen voor de NDP

Oud Pertjajah Luhur kopstuk en voormalig parlementariër uit Commewijne Ingrid Karta-Bink is toegetreden tot de NDP. Naast haar maakte de bekende Javaans artiest Maroef Amatstam ook de stap naar de NDP. Dit gebeurde tijdens een vergadering van de NDP in bijzijn van voorzitter Jennifer Simons in Alkmaar, in het district Commewijne.

Karta-Bink was lange tijd een ston futu binnen de PL. Ze was al vroeg politiek actief en maakte zich sterk als een stem voor de lokale burgers. Na de verkiezingen van 2010 werd zij op voordracht van de PL, aangesteld als eerste vrouwelijke districtscommissaris van Commewijne en vervulde tot april 2014 die functie. In 2015 werd zij op de lijst van de V7 in Commewijne gekozen tot volksvertegenwoordigster. 

Bij de verkiezingen van mei 2020 werd zij niet herkozen en maakte in september bekend te stoppen als lid van de PL. Destijds gaf zij tegenover Dagblad Suriname te kennen, dat zij niet klaar was met het werk. “Er zijn alternatieven en opties om door te gaan”, aldus Ingrid Karta-Bink. Het blijkt dus dat het uiteindelijk de NDP is geworden. 

Zanger Amatstam kreeg vorig jaar mot met minister Bronto Somohardjo, tevens PL ondervoorzitter. De minister legde de artiest op om een aangepaste versie van zijn hit lied ‘Libi kon tranga now’ te zingen. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van de ABOP/PL in Commewijne. Nadat het geval van censuur uitgebreid werd afgekeurd door brede lagen van de samenleving ging minister Somohardjo verder en spuugde zijn gal uit over lokale media. Volgens hem waren de media een hetze tegen hem begonnen om zijn Javaan zijn. De minister werd hiervoor weer sterk bekritiseerd. Het ging zo ver, dat hij op het matje werd geroepen door president Chan Santokhi. Nadien bood de minister zijn excuses aan. In een verklaring gaf de minister aan: “Na een uitvoerig gesprek met de president en na eigen beschouwing en evaluatie concludeer ik, dat ik mij niet op de correcte wijze heb geuit. Ik besef dat mijn rol als minister 24 uren per dag is en dat deze rol soms onbedoeld wordt overheerst als prominent lid van Pertjajah Luhur, met name als ik op een politiek podium sta.” 

Het lied van Amatstam bereikte ongekende populariteit na het geheel. Enkele weken lang was het de populairste in de Top 10 van Radio 10. Nu kiest Amatstam ervoor om bij de rivaal van de PL, de NDP, de politiek in te gaan.

error: Kopiëren mag niet!