GT op brandstof afgelopen periode geruisloos verhoogd van SRD 3,50 naar SRD 9 per liter 

De regering heeft in de afgelopen periode zonder enige ruchtbaarheid eraan te hebben gegeven de government take op unleaded en diesel brandstof verhoogd naar wat het nu is, respectievelijk SRD 9 en SRD 8,50 per liter. De samenleving ging er nog altijd vanuit dat de government take op unleaded en diesel SRD 3.50 bedraagt,  en voor unleaded SRD 4.00. 

Per 1 december vorig jaar is de government take voor brandstof tijdelijk voor een periode van een maand met SRD 1 verlaagd. Nu blijkt dat sindsdien de government take verhoogd is. In hoeveel stappen en wanneer precies de bedragen van de government take zijn verhoogd is niet bekend. De laatste verhoging zou van medio vorige maand dateren toen de government take voor unleaded en super unleaded respectievelijk al op SRD 8  en SRD 8,50 per liter was gesteld. Voor diesel was de government take medio vorige maand al op SRD 7,50 per liter gesteld.

Op basis van een wisselkoers van SRD 28,75 voor de USD over de periode 13 tot en met 18 augustus bedraagt de importprijs van unleaded brandstof SRD 19,28 per liter. Hierop komt transport (SRD 1,727), bedrijfsmarge (SRD 4,605), government take (SRD 9,00), btw (SRD 3.461), wat de pompprijs op SRD 38,08 per liter brengt. 

Van deze pompprijs gaat dus in totaal aan government take en btw SRD 12,46 naar de overheid. Voor diesel bedraagt de pompprijs nu rond de SRD 36,26 per liter. Hiervan gaat SRD 11,80 naar de overheid.

Met de verhoging van de government take van SRD 3,50 naar SRD 9 en SRD 8,50 per liter voor respectievelijk unleaded en diesel bedragen de meer-inkomsten voor de overheid na btw maandelijks meer dan SRD 212,5 miljoen per maand. Deze meer-inkomsten zijn gebaseerd op een maandelijks verbruik van 19 miljoen liter unleaded en 16 miljoen liter diesel. Op jaarbasis komen deze meer-inkomsten neer om ruim SRD 5 miljard.

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing is naar de samenleving toe duidelijkheid verschuldigd over de government take.

Vorig jaar mei heeft de regering ook al stiekempjes de government take op brandstof met 50 cent verhoogd van SRD 3 per liter naar SRD 3,50 voor unleaded en diesel. Die van super unleaded ging met 40 cent omhoog. Kritieken vanuit de samenleving en het parlement over deze geruisloze verhoging van de government take trachtte minister Raghoebarsing toen zijn handeling te vergoeilijken door te stellen. dat het ook niet zo moet zijn dat hij voor elke kwartje naar het parlement moet gaan voor toestemming. 

error: Kopiëren mag niet!