Geen waterdruk, wel baden, maar in het zweet bij temperaturen van rond de 34 graden

SWM schendt essentieel internationaal mensenrecht: het recht op water

Deze dagen wordt Suriname geteisterd door een ware hittegolf. Temperaturen van rond de 34/35 graden Celcius zijn aan de orde van de dag. Bij deze temperaturen is water onmisbaar, Maar ja, dan moet het er wel zijn en dat is dus in bijvoorbeeld de buurt Abrabroki in Paramaribo niet het geval. 

Een geïrriteerde bewoner uit zijn frustratie over het ontbreken van water en een te lage waterdruk op social media. Zo schrijft hij onder andere: 

“Het is hier nu zeker een graad of 34, knap heet dus en er komt geen druppel water uit de kraan en douche… pffff. Even opfrissen, douchen, kan dus niet, de was doen kan niet, de vaat doen kan niet, naar het toilet gaan kan niet…… en dat met deze hitte!! Dat kan alleen als je ’s nachts eventueel wat emmers en potten en dergelijke met water hebt gevuld: maar, zo hoort het toch niet? ’s Nachts je nest uit gaan om emmers met water te vullen, omdat er dan wel wat water uit de kranen stroomt!!! Wanneer gaat de SWM eindelijk eens serieus werk maken en ervoor zorgen dat bewoners over voldoende waterdruk kunnen beschikken, de hele dag en niet alleen in de nachtelijke uren??? Toegang hebben tot schoon drinkwater is een internationaal vastgelegd mensenrecht en dat wordt gewoon in Suriname geschonden door de SWM en niemand onderneemt juridische stappen tegen dit Staatsbedrijf!!! Het is gvd een schande, waar zeker internationale media ook eens aandacht aan zouden moeten schenken. Want hoe mooi Suriname ook is – en dat is het absoluut -, het volk pinaart en zweet zich deze dagen het apelazerus.”

Extra veel water

Bijna dagelijks kunnen bewoners overdag niet de beschikking hebben over water. En met de actuele hitte gebruiken mensen extra veel water om zich te verfrissen en te drinken. Maar, overdag is dat schier onmogelijk. Het is een gotspe. Het irriteert ook velen, dat de SWM nauwelijks tot geen transparantie aan de dag legt. Het volk wordt niet geïnformeerd over de voortgang in activiteiten die moeten leiden tot het verhogen van de waterdruk, zodat mensen 24 uur per dag, zeven dagen in de week, over water kunnen beschikken en zich weer overdag kunnen baden. Het is het gedrag van een arrogant staatsbedrijf dat kennelijk lak heeft aan de noden van haar klanten, klanten die feitelijk ervoor zorgen dat het bedrijf kan bestaan. Daarenboven komt de SWM met geen enkele vorm van compensatie over de brug voor klanten in buurten waar geen of onvoldoende waterdruk….

Voor de rechter slepen

De frustratie en woede zijn begrijpelijk. En ja, water is een mensenrechten recht. Dat recht is vastgelegd in allerlei internationale verdragen, waar Suriname aan gehouden is. Suriname, de SWM, schendt dat recht en die verdragen kunnen vele bewoners niet de garantie geven dat zij 24×7 kunnen beschikken over water uit hun kranen en douches. Feitelijk zou de SWM voor de rechter moeten worden gesleept om via die weg het staatsbedrijf te dwingen om in actie te komen en ervoor zorg te dragen dat al hun klanten binnen afzienbare termijn iedere dag kunnen beschikken over water. 

Er zit beweging in….

Een week of twee geleden werd bericht dat verbetering van de drinkwatervoorziening te Groot Paramaribo nog even op zich laat wachten.

De voorbereidingen voor de verbetering van de drinkwatervoorziening in met name Groot Paramaribo zouden al geruime tijd gaande zijn. Er zou al materiaal binnen zijn gekomen om de werkzaamheden uit te kunnen gaan voeren. De betaalovereenkomst met de leverancier zou zijn getekend. De betaling aan de aannemer had rond 6 augustus echter nog niet plaatsgevonden. Nadat de aannemer zijn geld heeft ontvangen, zal het materiaal aan de SWM worden overgedragen. Volgens de SWM zal de uitvoering van dit deel van het project, met name de vervanging van bronpompen, drie tot vier weken in beslag nemen. Het vervangen van de oude bronpompen met nieuwe moet ervoor zorgen dat de waterdruk weer op peil komt. 

  • De regering had eerder dit jaar besloten een bedrag van USD 7 miljoen beschikbaar te stellen voor de SWM ten behoeve van de verbetering van de drinkwatervoorziening in met name Groot Paramaribo. 

SWM-klanten hebben weinig vertrouwen in hun ‘waterleverancier’

SWM-klanten zullen, zo wordt in het algemeen gevreesd. naar alle waarschijnlijkheid nog vele, vele maanden moeten wachten op voldoende waterdruk. Zij hebben nog weinig vertrouwen in hun ‘waterleverancier’.

SWM-klanten zullen naar alle waarschijnlijkheid nog vele, vele maanden in het holst van de nacht uit bed moeten – dan komt er immers wat wat water uit de kraan en douche –  om te kunnen baden en om emmers en potten met water te vullen, zodat ze de volgende dag wel de vaat en de was kunnen doen en naar het toilet kunnen gaan. 

Tja, mensen kunnen baden, maar wel in hun eigen zweet

En dit alles terwijl de zon hele dagen fel brandt…. en de temperatuur dagelijks ruim boven de 30 graden Celsius is. Ja, mensen kunnen baden, maar alleen in hun eigen zweet.

PK

error: Kopiëren mag niet!