Het Brusselse idee van Haïtiaanse arbeidskrachten

Leden van de diplomatieke missie vanuit Haïti, werkzaam in Suriname, hebben afgelopen week plotseling hun koffers moeten pakken vanwege betrokkenheid bij mensenhandel. Wilma  kon haar sarcasme nauwelijks bedwingen.

“Oh ja, want het importeren van Haïtiaanse arbeiders naar Suriname was natuurlijk briljant”, snuift Wilma .

Onlangs werd al gerapporteerd dat Suriname arbeiders zou laten aanrukken uit Haïti, zogenaamd om het tekort aan arbeidskrachten in de landbouw op te lossen. “Het lijkt wel een script van een slechte koloniale heruitvoering”, zegt ze, terwijl ze haar ogen rolt.

Wilma maakt het nog belachelijker door de situatie te vergelijken met de koloniale tijden: “Arbeidskrachten werden toen ook zonder bescherming en rechten gehaald. En kijk, nu doen we dat gewoon opnieuw, maar dan in een modern jasje met een hippe hashtag erbij of zo.”

Het ontslag van de diplomatieke missie vanwege mensenhandel bevestigt hoe ernstig en misplaatst de situatie is. “De Surinaamse regering zou zich diep moeten schamen voor hun passieve houding”, zegt Wilma . “Het is een publiek geheim dat mensenhandel in Haïti welig tiert, vooral onder kinderen.”

Wilma legt de vinger op de zere plek: “Met deze briljante importstrategie creëren we niet alleen een arbeidsrisico, maar importeren we ook de ellende van mensenhandel. Goed gedaan, Suriname, applausje voor jezelf.”

error: Kopiëren mag niet!