“AI wordt een belangrijke factor in de toekomst van de journalistiek”, zo reageerden vele van de journalisten in Suriname.
Artificial Intelligence oftewel kunstmatige intelligentie ook bekend als AI is haast niet meer te missen hedendaags. Het wordt gebruikt om het dagelijks leven makkelijker te maken. Een ieder maakt er dagelijks gebruik van. Denk maar aan de telefoondiensten als Siri, Alexa en Gemini, maar ook de werkbots als Canva, ChatGPT en Copilot worden nu veel gebruikt. Het komt ook voor in de vorm van de bots van de verschillende social mediapagina’s.
De American Corner Paramaribo hield een interactieve workshop voor journalisten op dinsdag 20 augustus in Suriname te Utopia in Paramaribo en op 21 augustus in de Concord conferentiezaal in Nieuw Nickerie. De workshop werd verzorgd door de Amerikaanse journaliste Emily Drew als onderdeel van de US Speaker program.
In Paramaribo werd deze workshop goed bezocht door journalisten en mediapersoneel van de verschillende nieuws en mediabedrijven in Suriname. In een bijna volle zaal werkten de Surinaamse medialeden in kleine groepen samen om de vele voordelen van kunstmatige intelligentie te benoemen en te herkennen. Ook werd er middels discussies getracht om de verschillende missinformaties en negatieve gebruik van AI te herkennen.
AI kan binnen de journalistiek zorgen voor het vergemakkelijken van de werkdruk, zoeken naar informatie, het processen van grote hoeveelheden data en het analyseren van berichten. Maar dit kan ook leiden tot luiheid van de journalist als persoon en missinformatie of verkeerde data.
Het kan vaak voorkomen dat deze nieuwe technologie niet de juiste informatie aangeeft. Gezien de informatie die het aangeeft opgemaakt wordt door al online bestaande data over een bepaald onderwerp.
Volgens Emily Drew worden er ook vele nep foto’s en video’s gemaakt door de verschillende AI-applicaties die vooral in Amerika een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven.
De zogenaamde deepfakes oftewel nepfoto’s en video’s, die met behulp van kunstmatige intelligentie zijn gemaakt, kunnen worden gebruikt om mensen te laten zeggen of doen wat ze nooit hebben gedaan, wat leidt tot zorgen over privacy en misinformatie.
Het gebruik van deepfakes kan invloed hebben op media en de politiek. Dit is ook zorgwekkend met de komende verkiezingen in de VS. Voor de verkiezingen van Suriname is dit nog minder zorgwekkend. Alhoewel er weinig Surinaamse informatie online beschikbaar is, worden er veel nepfoto’s en video’s gemaakt als “memes”, voornamelijk om komisch te zijn.
De verzorger van deze AI in de journalistiek workshop, Emily Drew, is momenteel docent aan de Davidson Universiteit in de VS en heeft als journaliste gewerkt bij bedrijven als The Taipei Times, China Central Television, Al Jazeera America, NBC News & MSNBC, VICE News en ABC News. Drew heeft in haar carrière als journaliste drie keren de Emmy Awards gewonnen, voor het onderzoeken van de watercrisis in Flint, voor het verslaan van de George Floyd protesten en de laatste voor “Best Overall Newscast”.
Op de vraag of AI kan leiden tot banenverlies in de toekomst gaf Drew aan, dat er hierover al jarenlang discussie wordt gevoerd. Gezien dat deze nieuwe technologie vele banen alleen kan automatiseren, kan het wel leiden tot werkloosheid.
Binnen de journalistiek wordt ook veel gebruikgemaakt van AI, maar of het op korte termijn tot werkloosheid kan leiden is nog veel onzekerheid. Ongeacht de positieve of negatieve invloed wordt er toch wel gebruikgemaakt van AI in de journalistiek in Suriname.
OS