Verzoek: “Een gebaar voor de Surinaamse ouderen van 81 jaar en ouder”

Het Nederlandse kabinet heeft een aantal Surinaamse ouderen, dat voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland kwam, een eenmalig bedrag van € 5000,– netto gegeven. Het Nederlandse kabinet heeft aangegeven, dat zij daarmee een gebaar van erkenning heeft gemaakt voor het leed en onrecht dat deze groep tot op heden ervaart. Citaat uit de vastlegging van de Nederlandse overheid:  “Deze Surinaamse Nederlanders woonden in Suriname voor de onafhankelijkheid. De groep verwachtte dat hun jaren in Suriname meetelden voor de AOW-opbouw, omdat Suriname toen nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is niet het geval, waardoor zij een lagere AOW krijgen.”

Van 1 januari 1957 tot 25 november 1975 bestond de groep Surinaamse Nederlanders niet alleen uit de groep, die in Nederland voor 25 november 1975 is komen wonen, maar ook uit andere personen. De andere groep Surinaamse Nederlanders is in Suriname gebleven. Deze groep personen ervaart tot op heden ook het leed en onrecht. 

Verzoek aan het Nederlandse kabinet

De groep ouderen “Surinaamse Nederlanders” in Suriname , die op 1 januari 1957 15 jaar en ouder was en nog steeds in Suriname woont, ervaart het leed en onrecht ook. Deze groep verwachtte ook dat hun jaren in Suriname meetelden voor de AOW-opbouw, omdat Suriname toen nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Geeft u deze groep personen ook een bedrag van minimaal de helft van het gebaar, dat u aan de groep Surinaamse Nederlanders , die in Nederland woont, heeft gegeven. Van het budget van € 122,1 miljoen zal er een groot bedrag overblijven. Daarnaast is er een bedrag van € 200 miljoen uitgetrokken in het kader van de bewustwording van het koloniaal en slavernij verleden. Er is mijns inziens dus voldoende geld beschikbaar om ook een gebaar naar deze groep in Suriname te maken.

Beste mensen, bovenstaande tekst heb ik naar het Nederlandse kabinet gestuurd. Ik hoop, dat mijn verzoek wordt gehonoreerd. 

Mijn verzoek “10 procent van het Gebaar”

Ik heb diverse keren via de media het verzoek aan de groep Surinaamse Nederlanders, die het gebaar van € 5.000 netto hebben ontvangen, om 10 procent van het Gebaar te geven aan een persoon of personen van 81 jaar en ouder in Suriname . De Nederlandse overheid heeft duidelijk aangegeven, dat het Gebaar los staat van het recht op AOW. De organisaties en personen, die het dossier “reparatie van het AOW-gat” in behandeling hebben, bepalen zelf of zij met het werk doorgaan. Ik heb diverse artikelen hierover al geschreven. In de artikelen heb ik duidelijk verwoord, dat zowel Nederland als Suriname zich niet als een goede huisvader hebben gedragen voor wat betreft de invoering van AOW voor  de inwoners van Suriname . Mijn oproep om 10 procent vrijwillig te geven staat los van het dossier “AOW-gat”. 

De mensen, die Stichting FinanceSuriname een etiket willen opplakken, moeten mijn artikelen eerst goed lezen, alvorens in de media zaken naar voren te brengen, die niet juist zijn. Stichting FinanceSuriname promoot Suriname vanaf 2008. De aandachtsgebieden zijn: Business Proces Outsourcing, Landbouw en Veeteelt, Toerisme, Remigratie/overwinteren en aandacht voor de ouderen in Suriname. Personen, die in Suriname wonen, hebben een email naar mij gestuurd om aan te geven, dat zij in Nederland hebben gewoond en aan slechts 1 voorwaarde ( minimaal 20 jaar gewoond in Nederland) niet voldoen. Hun verzoek is om alsnog  in aanmerking te komen van het gebaar van € 5.000 naar rato. Dit verzoek, dat ik goed vind, zal ik ook voorleggen aan het Nederlandse kabinet. 

Voorbeeld: een persoon voldoet aan de  meeste voorwaarden, behalve de voorwaarde “wonen in Nederland” van minimaal 20 jaren. De persoon heeft maar 7 jaren in Nederland gewoond. De persoon  had gerekend op een gebaar van € 1.250 (7/20 van € 5.000) . Het verzoek ( jaren naar rato), dat ik goed vind, zal ik ook voorleggen aan het Nederlandse kabinet.

Ik heb reeds eerder een verzoek aan het Nederlandse kabinet voorgelegd om de personen van Surinaamse afkomst, die voor 1975 met de leeftijd van 17 jaar in Nederland zijn ingeschreven en aan alle andere voorwaarden voldoen, ook in aanmerking te laten voor het Gebaar van € 5.000.  Hierover is nog geen besluit genomen. Ik zal u op de hoogte houden van het voorstel m.b.t. het Gebaar, dat ik naar het Nederlandse kabinet heb verstuurd.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

Email: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!