Kinderen kijken er in de grote vakantie weer naar uit: Vliegeren 

De interesse in het opzetten van een vlieger is de laatste jaren steeds aan het afnemen, hoewel de hitte ook een rol speelt. Maar voor de 11-jarige Shailesh is dat nog steeds één van de dingen waarnaar hij erg uitkijkt in de grote vakantie. “Ik heb heel jong van mijn vader geleerd hoe ik een simpele todobere vlieger moest maken. Nu kan ik zelfstandig een eigen ‘pondo’ maken. Wel helpen mijn vader en mijn buurman mij met het kappen van bamboe, maar ik maak ze wel zelf schoon”, geeft Shailesh aan. 

Hij vertelt dat hij dan elke ochtend en middag met zijn vlieger bezig is. “Aan de achterzijde van waar ik woon is nog bos, dus mijn ouders laten dat elk jaar openkappen waardoor ik daar veilig kan staan om te vliegeren. Daar heb ik dan geen last van auto’s en stroomdraden. Dus ik ben veilig. Wel zit m’n moeder wel vaak buiten met me en brengt ze drinken en snacks. Soms wordt ze wel boos dat ik zolang in de felle zon sta, maar dan brengt ze een pet of paraplu voor me”, vertelt de 11-jarige.

De 8-jarige Michelle houdt ook nog steeds van het vliegeren in de grote vakantie. “Ik kan niet mijn eigen vlieger maken, maar mijn ouders kopen elk jaar eentje voor me en ik ga er heel voorzichtig mee om. Ik vlieger dan elke middag samen met mijn buurmeisje en we genieten erg ervan. Mijn moeder houdt er niet van dat we van vliegeren houden, omdat ze vindt dat het iets is voor jongens. En hoe de zon zo fel is de laatste weken, mag ik pas in de late middag naar buiten wanneer het weer is afgekoeld. Maar mijn vader vindt het wel leuk en helpt mij soms ook om me vlieger op te zetten”, geeft Michelle aan. 

Haar vader vertelt dat hij zijn dochter stimuleert om aan deze activiteiten mee te doen, omdat zij dan beter van haar kinderjaren kan genieten. Plus wordt zij hierdoor dan afgeleid van de gevaren op sociale media of rondrijden met een e-bike.

TM

error: Kopiëren mag niet!