Staatsolie-directeur Jagesar: “Cash flow uit Blok 58 zal eigen participatie verder mogelijk maken” 

‘Banken wereldwijd tonen enorme interesse’

Om in het lucratieve Blok 58 voor de Surinaamse kust te participeren is volgens schattingen van deskundigen 1,8 miljard Amerikaanse dollars nodig. Dit is gebaseerd op de 20% rechten die Staatsolie behoudt.

Over het ophoesten van dit bedrag zijn inmiddels diverse mogelijkheden onderzocht door het staatsbedrijf. Echter benadrukt Staatsolie algemeen directeur Annand Jagesar dat het bedrag niet in een keer is vereist. De operator TotalEnergies zal cash calls doen. De partijen zullen dan bedragen storten. 

Jagesar merkt hierbij op dat de productie van offshore olie en hiermee de toestroom van olie dollars reeds in 2028 zal beginnen. “Er gaat al geld binnenkomen terwijl de investeringen gaande zijn. Dus we gaan dan geen geld meer moeten zoeken. Die inkomsten zullen de investeringen in de jaren 2028, 2029 tot mogelijk 2030 helpen dekken”, aldus de Staatsolie-topman eerder deze week tegenover ABC.

“We hoeven dus niet het volledige bedrag te lenen. Er komen substantiële bedragen binnen en er komt een lokale obligatie”, stelt Jagesar.

Banken tonen interesse

Hij stelt verder dat het bedrijf met 35 banken wereldwijd gesprekken heeft gevoerd. Volgens hem wordt er enorme interesse getoond. De banken hebben hun oog op deze ontwikkeling. Dit komt op een moment dat de langverwachte Final Investment Decision voor Blok 58 steeds dichterbij komt. Het staat volgens Jagesar gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. 

error: Kopiëren mag niet!