Regering en IMF bereiken staff-level akkoord over zevende programma evaluatie

De regering en de technische missie van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) hebben donderdag 22 augustus overeenstemming bereikt over de zevende evaluatie van het economisch herstelprogramma onder het zogeheten Extended Fund Facility (EFF).

Dit staff-level akkoord (SLA) moet nog de goedkeuring krijgen van het IMF uitvoerend bestuur. Bij die goedkeuring wordt onmiddellijk een bedrag van circa USD 62,5 miljoen aan de Surinaamse regering overgemaakt. Hiermee zal de Surinaamse regering dan in totaal ongeveer USD 451,2 miljoen van het IMF hebben ontvangen als financiele ondersteuning bij de uitvoering van het economisch herstelprogramma. Deze financiele ondersteuning is deels bedoeld als begrotingssteun, en het ander deel ter toevoeging aan de internationale monetaire reserves van de Centrale Bank.

In een uitgegeven perscommunique schrijft het IMF, dat bij de zevende programma evaluatie alle kwantitatieve doelstellingen zijn gehaald, met uitzondering van de primaire saldo doelstelling. De regering is op dit stuk doende correctieve maatregelen te treffen om de primaire saldo doelstellingen te kunnen behalen. 

Het primaire saldo is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven op de begroting, exclusief de rentelasten op leningen. Eerder is bekend geworden dat er een gat van ruim SRD 2,5 miljard is op de lopende begroting. De regering doet er alles aan dit gat te dichten door de hand flink op de knip te houden en de overheidsinkomsten daadwerkelijk binnen te halen. Dit streven van de regering staat onder grote druk van onder andere de lopende loononderhandelingen tussen de overheidsvakbonden en de overheid.

error: Kopiëren mag niet!