Waarom is de prijs van goud in een bullish trend?

Goud wordt momenteel gewaardeerd op $ 2.516 per ounce nadat het op 16 augustus een nieuw record vestigde en voor het eerst in de geschiedenis de $ 2.500 overschreed. Sinds vorig jaar is de prijs van het edelmetaal met bijna 30% gestegen. Er is alle reden om verdere winsten te verwachten. Dit is waarom:

Het monetaire beleid van de Fed

🔸 Goud stijgt door het vooruitzicht van verdere renteverlagingen door centrale banken, onder leiding van de Amerikaanse Federal Reserve. In de regel stijgt de prijs van het edelmetaal wanneer de rentetarieven dalen, aangezien lagere tarieven de waarschijnlijke opbrengsten of rendementen van obligaties en aandelen verminderen.

🔸 Beleggers wachten op de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell op 23 augustus voor hints over verdere renteverlagingen. Handelaren verwachten in totaal 100 bps aan renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank in de drie resterende beslissingen dit jaar.

Daling van de dollar

🔸 Ter voorbereiding op renteverlagingen daalde de Amerikaanse dollar met 2,2% ten opzichte van concurrerende valuta’s, waarbij de benchmarkrentes voor 10-jarige staatsobligaties eveneens daalden, waardoor edelmetaal aantrekkelijker werd.

🔸 Centrale banken hebben goud opgekocht terwijl hun bezittingen van in dollars gedenomineerde activa een historisch dieptepunt bereikten van 58,9% in 2024, te midden van de Amerikaanse bewapening van de dollar. De netto-aankoop van goud in H1 bedroeg 483 ton.

🔸 China heeft de goudinkoop geleid, waarbij de People’s Bank of China vorig jaar de goudinkopen met 30% heeft verhoogd, waardoor de reserves in het tweede kwartaal van 2024 zijn gestegen tot 2.264,32 ton.

Geopolitieke onrust

🔸 De aanhoudende NAVO-proxyoorlog in Oekraïne, de oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza, de risico’s van een volwaardig conflict met Libanon en Iran en de campagne van de Jemenitische Houthi-militie in de Rode Zee voeden de goudinkoopgolf.

🔸 De dreigende Amerikaanse presidentsverkiezingen en mogelijke Amerikaanse buitenlandse beleidskoers dragen bij aan de onzekerheid.

🔸 Tegen deze achtergrond zullen centrale banken waarschijnlijk de dollar en andere fiatvaluta’s blijven laten vallen ten gunste van het opstapelen van goudreserves.

error: Kopiëren mag niet!