Herstel dambreuk Alliance gaande

De dambreuk te Alliance was volgens minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  te verwachten. Het ministerie van LVV was al bezig met het proces van een openbare inschrijving, totdat vorige week gerapporteerd werd, dat de situatie van de dam dermate ernstig is dat er grote haast is geboden voor een snelle aanpak. 

Sewdien zegt dat LVV offertes heeft laten opvragen voor werkzaamheden aan de dam. Er zijn twee offertes binnengekomen, een van SRD 4,5 miljoen en een andere van SRD 2,5 miljoen. Omdat met de te verwachten springvloed in de Commewijnerivier er een calamiteit op komst was, heeft LVV de aannemer gevraagd alvast het nodige zwaar materieel te mobiliseren richting Alliance. De machines waren al onderweg. 

Zondag begon de dam het echter te begeven en maandag ontstond er een grote breuk waardoor het rivierwater bij vloed vrijelijk het woongebied binnenstroomde. Gelukkig was er een graafmachine in de omgeving, waardoor dinsdagmiddag de breuk provisorisch kon worden gedicht. Het woongebied kwam weer droog te liggen.

Ondertussen is donderdagmorgen het zwaar materieel van de aannemer op Alliance gearriveerd en is men gelijk begonnen met de structurele aanpak van de dambreuk. Er worden eerst palen langs de rivier geheid en daarna wordt er gewerkt aan het verdere herstel en versteviging van de dam.    

error: Kopiëren mag niet!