Nationaal Leger voert veiligheidsoperaties uit in Lawagebied

Het Nationaal Leger (NL) heeft in Lawagebied de Operatie Marai 2024 uitgevoerd in het kader van het waarborgen van het veiligheidsgevoel binnen de gemeenschappen in het zuidoosten van Suriname, meldt het ministerie van Defensie. 

Als onderdeel van de operatie is een langeafstands patrouille, ook wel de ‘Long Range River Patrol’ genoemd, uitgevoerd op de Marowijne- en Lawarivier. Dit gebied is in de afgelopen periode onrustig geweest en er hebben zich diverse diefstallen en berovingen voorgedaan.

Volgens Defensie is het doel van deze operatie het versterken van het veiligheidsgevoel en het vergroten van het vertrouwen van de samenleving in de veiligheidsdiensten, in het bijzonder het Nationaal Leger. Het beheersen van de ernstig verruwde criminaliteit is volgens Defensie-minister Krishna Mathoera een belangrijk prioriteitsgebied voor de regering. Defensie ondersteunt Juspol ten volste, gaf de bewindsvrouw eerder aan. 

Onvoldoende overzicht

Met deze operatie zet het Nationaal Leger zich in voor de bescherming van de bevolking en de handhaving van de orde in deze strategisch belangrijke regio. 

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie liet eerder al doorschemeren dat in dit gebied vooral de veiligheidsdiensten onvoldoende overzicht hebben. Volgens de bewindsman ontbreken politieposten en/of zijn deze sterk onderbemand. De politie en het leger zijn niet opgewassen tegen de golf van criminaliteit, vooral in het binnenland. Het ministerie van Defensie komt met manschappen en materieel in om de golf van criminaliteit te beteugelen.

Niet opgewassen

Het leger en de politie van Suriname zijn over het algemeen al niet opgewassen tegen de golf van criminaliteit vanwege meerdere factoren. Momenteel vindt er echter verdere verslechtering van de situatie plaats door gebrek aan broodnodige investeringen en noodzakelijke financiële middelen. Met een landoppervlak van 164 duizend vierkante kilometer en een relatief klein politie- en legerapparaat, zijn de middelen en menskracht beperkt. Dit maakt het moeilijk om effectief toezicht te houden en snel te reageren op incidenten. Daarnaast kampen de diensten vaak met gebrekkige en verouderde uitrusting, wat hun capaciteit verder belemmert. Corruptie binnen de gelederen kan ook een rol spelen.

error: Kopiëren mag niet!