LVV-minister Sewdien: “Gevallen van misbruik bij kunstmestdistributie worden nagegaan, indien nodig volgt aangifte bij politie”

Gevallen van misbruik door boeren bij de distributie van kunstmest worden momenteel nagegaan, en indien blijkt dat zulks inderdaad het geval is zal daarvan aangifte bij de politie worden gedaan. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zei woensdag voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers, dat zijn ministerie bij de kunstmestregistratie uit is gegaan van de eerlijkheid en goeder trouw van de boeren. 

Achteraf doen berichten de ronde, dat boeren die helemaal niet hebben ingezaaid, zich geregistreerd hebben en in aanmerking zijn gekomen voor kunstmest. Deze gevallen worden nu met assistentie van de politie nagegaan. 

‘Zo kent men de rijstsector’

De minister zegt dat er in de rijstsector altijd gevallen zijn van misbruik. Zo kent men de rijstsector. In de afgelopen dagen is er veel te doen geweest rond de distributie van kunstmest aan rijstboeren. Boeren zijn onterecht in aanmerking gekomen voor kunstmest, omdat zij helemaal niet hebben ingezaaid. Ook gaan berichten rond dat boeren kunstmest die zij hebben gekregen ten verkoop aanbieden. Dit heeft tot veel ontevredenheid en spanningen geleid bij boeren die geen kunstmest hebben gehad.

Sewdien legt uit dat hij op 27 juli in Nickerie een onderhoud had met circa 150 rijstboeren over hun acute noden. De rijstboeren hebben toen pas padie ingezaaid, en hadden dringend behoefte aan kunstmest om hun gewassen te bemesten. Indien niet tijdig tot bemesting zou worden overgegaan zou de padieaanplant in het veld ernstige schade lijden. Financiële middelen hadden de boeren niet, omdat er nog gewacht werd op uitbetaling door de overheid van de beloofde compensatiegelden voor geleden verliezen het vorige seizoen. 

300 boeren en 5.000 hectare

Er hebben zich ongeveer 300 rijstboeren geregistreerd voor kustmest. Dit aantal komt neer op ongeveer 5.000 hectare. Besloten werd de boeren 3 zakken kunstmest te verstrekken per hectare, tot een maximum van 100 hectare. Dit komt neer op 15.000 zakken kunstmest. Er werd uitgekeken naar een  bedrijf die deze hoeveelheid zakken kunstmest in voorraad heeft en die kon leveren aan LVV. Er is een bedrijf in Nickerie bereid gevonden voor de levering. Met het ministerie van Financiën heeft dit bedrijf betalingsafspraken gemaakt. 

Op 29 juli is begonnen met de distributie van de kunstmest aan boeren die zich daartoe hadden geregistreerd.

De Belangengroep Padieverbouwers Nickerie, die ontevreden rijstboeren vertegenwoordigt in de kwestie van uitbetaling van compensatiegelden, heeft eerder deze week het voorstel gedaan om deels ook met kunstmest te worden gecompenseerd. De Belangengroep maakte zich boos, dat terwijl zij met president Santokhi nog bezig was te onderhandelen over de hoogte van de uit te betalen compensatiegelden, LVV ertoe overging kunstmest te verdelen. 

De minister zegt dat LVV momenteel bezig is de criteria vast te stellen op basis waarvan rijstboeren  voor een deel met kunstmest zullen worden gecompenseerd. 

Voor wat betreft het deel van de financiële compensatie uit het bedrag van SRD 70 miljoen die de regering heeft goedgekeurd, wordt het besluit van president Santokhi afgewacht. Rijstboeren willen uiterlijk deze week uitbetaald worden. 

error: Kopiëren mag niet!