Ernstige overstroming te Alliance door dambreuk

Plantage Alliance aan de rechteroever van de Commewijnerivier is getroffen door een ernstige dambreuk. Sinds zondag dringt het water bij hoge waterstand tot in de woningen van de bewoners door. Met de springvloed dezer dagen stroomt het rivierwater met volle kracht het woongebied binnen. De schade aan woningen en inboedel is enorm. 

Een aanzienlijk deel van de landbouwgewassen in het veld is onder water gelopen en mag als verloren worden beschouwd. 

Alliance is een oud-citrusplantage. Er wonen ongeveer 80 gezinnen die voornamelijk van de landbouw leven. De bewoners hebben eerder gepoogd de lekkages in de dam met zandzakken te dichten. Door de extra hoge waterstanden van deze dagen, vanwege de maanstand (volle maan), is de dam doorgebroken met als gevolg dat het woongebied overstroomt raakt. Het water staat tot zeker 1 meter hoog in het dorp.  

Gewaarschuwd

Het Assembleelid Ann Sadi uit het district Commewijne zegt desgevraagd dat zij eerder aan de bel heeft getrokken bij het ministerie van Openbare Werken over de dreiging van een dambreuk. Ook de leiding van het Staatsbedrijf Alliance heeft meerdere malen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gewezen op de slechte staat van de dam. Het Staatsbedrijf Alliance valt onder het ministerie van LVV. 

Volgens Sadi is een graafmachine van een particulier onderweg naar Alliance om te pogen de dambreuk te dichten. Het Assembleelid zegt vandaag, woensdag 21 augustus, richting Alliance te gaan om poolshoogte te nemen. Alliance ligt verafgelegen en is slechts via de rivier te bereiken.

error: Kopiëren mag niet!