Bespreking Ravaksur+plus en president Santokhi over loonsverhoging levert geen nieuwe inzichten op

De bespreking die Ravaksur+plus (Raad van Vakcentrales in Suriname) maandag had met president Santokhi in het kader van de loononderhandelingen, heeft niet geresulteerd in nieuwe inzichten die duiden dat partijen nader tot elkaar zijn gekomen. 

Er is vooralsnog niets veranderd in de posities van partijen bij de loonbesprekingen. 

De overheidsvakbonden willen incorporatie van de SRD 3.500 in de lonen, en daarop een 35 procent loonsverhoging. De overheid wil slechts 15 procent geven, waarvan 10 procent per 1 juli en 5 procent per 1 januari. De incorpratie van de koopkrachtversterking wil de overheid pas per 1 januari 2025. De overheidsvakbonden zijn sinds mei in loononderhandeling met de overheid. De vakbonden hebben tot tweemaal toe een loonbod van de overheid afgewezen. 

De bespreking met de president wordt volgende week voortgezet. Dan zal behalve over de loonsverhoging voor landsdienaren, ook gesproken worden over de kwestie van de stroomtarieven. 

Recentelijk heeft de gezamenlijke vakbeweging de president aangeschreven en gevraagd dat er eindelijk een besluit moet worden genomen over de verhoogde stroomtarieven. De vakbeweging heeft reeds concrete voorstellen gedaan die moeten leiden tot verlaging van de kostprijs van stroom, en daarmee verlaging van de stroomtarieven. De vakbeweging is van oordeel dat de huidige kWh-kostprijs  van stroom van SRD 4,87 lager moet naar SRD 3,67.

Geen financiële ruimte

De bespreking afgelopen maandag met de overheidsvakbonden (Ravaksur+plus) vond plaats op uitnodiging van de president. Bij de bespreking was Financiën-minister Stanley Raghoebarsing ook aanwezig. De president heeft aangegeven dat er een gat is op de begroting van SRD 2,6 miljard. Met het oog op het behalen van de zevende IMF-review in september, heeft de regering besloten flink de hand op de knip te houden. De overheidsuitgaven worden zoveel mogelijk aangehouden. In essentie heeft de president aangegeven, dat er momenteel geen ruimte is om te kunnen voldoen aan de eis van 35 procent loonsverhoging. 

Van de zijde van de overheidsvakbonden is nadrukkelijk aangegeven dat niet zij dat aan hun achterban moeten gaan “verkopen”, maar dat het de regering is die dat aan ze moet uitleggen.

error: Kopiëren mag niet!